overijssel wil uitbreiding statiegeldsysteem

Gedeputeerde Staten van Overijssel vragen aan staatsecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu om af te zien van zijn voornemen de statiegeldregeling voor plastic flessen op te heffen. Dat schrijven ze in een brief naar aanleiding van de discussie in de Tweede Kamer dinsdag over afschaffing van de regeling. De provincie ziet liever een uitbreiding van de huidige statiegeldregeling.

Op 5 maart heeft staatssecretaris Atsma per brief aan de Tweede Kamer geschetst hoe hij vanaf 2014 wil omgaan met de inzameling en het hergebruik van verpakkingen. Daarin stelt hij voor statiegeld voor kunststofflessen af te schaffen.

Het voorstel van de staatssecretaris staat haaks op de wens van het provinciebestuur. De provincie vreest dat een optimaal hergebruik van grondstofstromen onder druk komt te staan en dat het zwerfafval toeneemt als het statiegeld op plastic flessen wordt afgeschaft.

Gedeputeerde Ineke Bakker (Milieu en wonen): “We zullen als provincie meer kosten moeten maken om het zwerfafval langs de provinciale wegen op te ruimen. Gemeenten worden door het rijk gecompenseerd voor de kosten van het opruimen van het extra zwerfafval, maar de provincie niet. Wij voorzien overvolle afvalbakken langs de provinciale (vaar)wegen en bij parkeerplaatsen langs onze wegen. Het inzamelen en verwijderen van zwerfafval langs en op de (vaar)wegen in Overijssel kost ons nu al tussen de 50.000 en 100.000 euro per jaar en we verwachten dat dit flink omhoog zal gaan.”

Daarnaast is de provincie van mening dat de statiegeldregeling helpt om de bewustwording over zorgvuldig omgaan met grondstoffen en energie bij burgers en bedrijven onder de aandacht te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.