open huizen dag altijd verrassingen

De NVM presenteert op zaterdag 31 maart een nieuwe editie van de Landelijke Open Huizen Dag. In deze regio gaan de deuren van vele tientallen, zo niet honderden, te koop staande woningen open voor het publiek. Het gaat om woningen in alle segmenten, van appartement tot villa, van woonboerderij tot rijtjeshuis. Een uitgelezen mogelijkheid om als koper te bekijken wat de markt te bieden heeft.

“Leven in de brouwerij”, stelt Henk-Jan Ruitenbeek van makelaardij Ruitenbeek-Simons over zijn motieven om mee te doen aan de dag. “De hele markt leeft weer even op. Iedereen is ermee bezig.” Gerben ten Broeke van Ten Broeke Makelaardij en Assurantiën in Lemelerveld voegt toe: “het is laagdrempelig en er zijn verder geen verplichtingen. Je kunt gemakkelijk meerdere woningen per dag bekijken. Ik kan me eigenlijk geen argumenten bedenken om er niet aan mee te doen.”

Henk-Jan benadrukt echter dat deelname aan de open huizen dag absoluut geen garantie vormt voor spoedig verkoopsucces. “De vorige keer hadden we woningen waar welgeteld nul mensen op af kwamen, maar ook woningen die wel tien geïnteresseerde partijen over de vloer kregen. Zeg jij maar waar het aan ligt… Maar dergelijke resultaten zijn voor ons als makelaar wel een signaal. Misschien is een specifieke woning wel te hoog geprijsd, terwijl bij een ander de prijs misschien wel iets omhoog kan.” Gerben: “Het is altijd onverwacht. Van sommige woningen verwacht je dat er veel geïnteresseerden op af zullen komen en dan komt er niemand en woningen waarvan je denkt dat het moeilijk zal worden, blijken het ineens heel goed te doen. Ook de prijsklasse van de woningen zegt niks. Je zou inderdaad kunnen verwachten dat woningen in het lagere segment veel bezoekers trekken, maar dat is echt niet aan de orde. Ook voor grote en kostbare woningen blijkt er veel belangstellingen te zijn. We worden telkens verrast en dat maakt het ook leuk!”

Deze editie van de Open Huizen Dag hangt ook samen met de binnenkort aflopende regeling waarbij de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent verlaagd is. Dat levert de koper op een woning van twee ton dus een voordeel van 8.000 euro op. Het is nog onbekend of Den Haag zal beslissen om de regeling te verlengen. Binnenkort praat de Tweede Kamer erover. “Maar als je er dus nog gebruik van wilt maken, moet de kogel wel eind mei door de kerk zijn, zodat de overdracht nog voor 1 juli getekend kan worden”, benadrukt Henk-Jan. Gerben houdt er zelfs rekening mee dat de overdrachtsbelasting helemaal wordt afgeschaft. “De overheid moet toch wat doen om de markt weer op gang te brengen. Overigens zal alleen het afschaffen van de overdrachtsbelasting niet voldoende zijn. Dan grijp je alleen in op de markt van de bestaande woningen, terwijl je ook wat moet doen aan huurwoningen die te koop komen en nieuwbouwwoningen.”

De gemeente Raalte heeft recentelijk besloten om de starterslening te herintroduceren. Gold de regeling eerder alleen voor nieuwbouwwoningen, deze nieuwe periode mag je ook voor de koop van bestaande woningen gebruik maken van de lening. De gemeente neemt deze maatregel om de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen. De maximale starterslening bedraagt 40.000 euro en de looptijd is maximaal dertig jaar. Stel dat je op basis van je inkomen maar een maximale hypotheek van 150.000 euro kunt krijgen, kun je je budget met de starterslening dus verhogen tot 190.000 euro.

Belangrijk is dat de bouwkosten van nieuwbouw of de koopsom van een bestaande woning niet hoger mogen zijn dan 185.185 euro. Als per 1 juli de tijdelijke maatregel van de verlaagde overdrachtsbelasting komt te vervallen, dan mag de koopsom van een bestaande woning niet hoger zijn dan 178.571 euro. De eerste drie jaar hoef je geen rente te betalen over de starterslening. Daarna volgt een nieuwe toetsing van het inkomen. Als dat niet (al te veel) groter is geworden, blijft de lening rentevrij. In theorie kan een starterslening dus voor een volle periode van dertig jaar rentevrij blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.