ondernemers challenge uithangbord raalte gezond

‘Raalte Gezond’. Dat is de paraplu waaronder vele projecten en initiatieven in de gemeente Raalte kunnen worden geschaard die de inwoners moeten aansporen tot een betere levensstijl. Dat kunnen projecten en initiatieven van de gemeente Raalte of (individuele) burgers zijn. Maar wethouder Roger de Groot wil ook nadrukkelijk een beroep doen op het bedrijfsleven. Een mooi voorbeeld is volgens hem de Raalter Ondernemers Challenge 2012.

De Raalter Ondernemers Challenge 2012 is een initiatief van Gemma Lammers uit Heino, die een eigen bureau heeft op het gebied van coaching en counseling van zowel particulieren als bedrijven. Ze kwam op het idee door het contact met Hans Spanjers van het Vitaliteit Centrum Deventer die daar een vergelijkbaar traject op touw heeft gezet. ‘De bedoeling is om per bedrijf met circa tien werknemers een vitaliteitroute te bewandelen. Er wordt hier bewust gesproken over vitaliteit en niet over gezondheid. Vitale mensen halen meer uit zichzelf, zijn doelgerichter, beter in balans en succesvoller. Voor bedrijven en organisaties is vitaliteit dan ook van groot belang voor de continuïteit. Het is de basis voor langdurige inzetbaarheid van personeel en een duurzaam HR-beleid.’

Gemma sprak in totaal met 30 bedrijven en tot op heden hebben zich slechts twee bedrijven ingeschreven voor de Raalter Ondernemers Challenge 2012: Zorggroep Raalte en woningcorporatie SallandWonen. Haar enthousiasme is echter onaangetast en ze hoopt dat nog enkele bedrijven zullen aanhaken. ‘Noem het een druppel op de gloeiende plaat, maar het is een goede start. Ik zie dit jaar toch als een soort pilot. Overigens profiteren de deelnemers wel van het pilottarief van € 395 per persoon. Voor dat bedrag krijgen ze een traject van vijf maanden aangeboden. De commerciële tarieven liggen beduidend hoger.’

Balansmetingen

De medewerkers van Zorggroep Raalte en SallandWonen zijn in februari al begonnen met hun vitaliteitroute. Aan het einde van die maand is ook de eerste balansmeting gehouden, waarbij het stress- en energieniveau is bepaald. Begin maart volgde de sessie ‘Effectief omgaan met energie’ en binnenkort zal met iedere deelnemer persoonlijk worden gesproken over de doelen die ze aan het begin van het traject voor zichzelf hebben geformuleerd.

In april volgt een tweede balansmeting, waarna in mei nog een training wordt gehouden over het omgaan met werkdruk. Tot slot maakt coach Gemma nog een rondje langs de deelnemers, waarna eind juni de derde en laatste balansmeting plaats vindt. De bedoeling is dat de Raalter Ondernemers Challenge 2012 eindigt met een feestelijke slotbijeenkomst op vrijdag 6 juli. ‘Want’, vindt Gemma, ‘er mag ook best een beetje fun in het programma zitten.’

Tijdens deze slotmanifestatie bij Vital Centre zal ook de winnaar van 2012 bekend worden gemaakt en de Raalter Vitaal Bokaal worden uitgereikt. Hiervoor is een professionele jury geïnstalleerd bestaande uit wethouder Roger de Groot (voorzitter), Maaike Heethaar (Powered by Maaike), Willy Haarman (Kring Raalter Werkgevers) en Jorrit de Jong (ENO/Salland Verzekeringen). ‘Er is dus een winnaar, maar wat mij betreft, gaat het wel om de Olympische gedachte. Mijn missie is vooral om het verhaal vitaliteit tussen de oren van het management te krijgen. Uiteindelijk moeten we straks allemaal langer werken en met minder mensen meer arbeid verzetten.’

Het slotwoord is aan wethouder Roger de Groot. Hij hoopt en verwacht dat de eerste Raalter Ondernemers Challenge een aanzuigende werking zal hebben en dat er in 2013 meer bedrijven aan de start staan. ‘Aan de basis merk ik wel dat het bedrijfsleven enthousiast is, maar ze hebben momenteel natuurlijk ook wel andere zaken aan het hoofd. Toch wil ik nog maar eens een warm pleidooi houden voor de Ondernemers Challenge. De kosten gaan hier echt voor de baten uit, want uiteindelijk profiteert de werkgever van het feit dat zijn medewerkers gezonder zijn. Dat is ook onze insteek met Raalte Gezond. Situaties van bewegingsarmoede en overgewicht gaan de Raalter gemeenschap op termijn veel geld kosten.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.