nieuwe beeldentuin bij kasteel nijenhuis

Kasteel het Nijenhuis opent op 28 maart in samenwerking met diverse partners een nieuwe beeldentuin. Meer dan 75 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie en Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) worden getoond in en op de 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied. Dit gebeurt in combinatie met de in het kasteel getoonde collectie van Museum de Fundatie. Het afgelopen jaar is de tuin verfraaid en de beveiliging op een hoog niveau gebracht.

Dirk Hannema (1896-1984), de stichter van Museum de Fundatie, vestigde zich in 1958 met zijn kunstcollectie in Kasteel het Nijenhuis. Zijn beelden zette hij in de tuin, onder meer de Zonnewijzer en Grote vrouwenkop van Ossip Zadkine en de Wilhelmina van Charlotte van Pallandt. In 1989 werd het Hildebrandmonument van Jan Bronner in de tuin geplaatst, in de jaren negentig gevolgd door werk van Dora Dolz, Pjotr Müller en Joost van den Toorn. De laatste jaren zijn daar grote beelden bijgekomen van Frode Bolhuis, Heringa/VanKalsbeek en Ronald Westerhuis. Na de roof van de Rodin van Singer Museum Laren haalde Museum de Fundatie noodgedwongen zijn ‘bronzen’ uit de tuin. In samenwerking met de Provincie Overijssel is de beveiliging van de tuin geoptimaliseerd zodat Hannema’s bronzen weer naar buiten kunnen.

Van Museum Beelden aan Zee is een prachtig bruikleen van zo’n 40 werken verkregen. Museum de Fundatie beschouwt het als een grote eer om deze te kunnen tonen. Beelden aan Zee is in Nederland toonaangevend op het gebied van de moderne en hedendaagse, internationale beeldhouwkunst. In de door Theo en Lida Scholten bijeengebrachte collectie staat het ‘mensbeeld’ centraal. Het museum is in 1994 gesticht en in dat jaar werd het prachtige door Wim Quist ontworpen gebouw in Scheveningen geopend. De samensmelting van de privécollecties van Theo en Lida Scholten en Dirk Hannema rond Kasteel het Nijenhuis geeft een gevarieerd inzicht in de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst. Naast de vaste presentaties binnen en buiten het kasteel zullen er altijd tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn.

De nieuwe beeldentuin wordt op woensdag 28 maart om 16.00 uur officieel geopend. Kasteel en tuin zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Informatie, openingstijden, toegangsprijzen: staging2.museumdefundatie.nl/ tel: 0572-388188.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.