meer gevallen schmallenbergvirus

Eerder werd het virus al op boerderijen in Laag Zuthem , Dalfsen en Wijhe geconstateerd. In Laag Zuthem en Wijhe betrof het een schapenhouderij, in Dalfsen ging het om geitenhouderij.

Sinds 1 december 2011 wordt in Nederland een nieuwe dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren schapenlammeren. Zij hebben afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren.

Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november 2011 bij runderen werd aangetroffen. Het Schmallenbergvirus kan ziekte veroorzaken bij zowel kalveren, geiten- als schapenlammeren.

Dit virus is ook de oorzaak van de ‘koeiendiarree’ die eerder werd waargenomen bij rundvee in Nederland en Duitsland. Het risico van het Schmallenbergvirus bij mensen lijkt klein.

Dierhouders zijn verplicht zich te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als er misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren worden geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.