liever geen megastal in de achtertuin

Opinie – Zaterdag was er een manifestatie in Amsterdam tegen de komst van megastallen in Nederland. De opkomst viel tegen. Dus staan tegenstanders van de dierfabrieken weer een beetje meer op achterstand. En het is toch al zo lastig discussiëren. Want de overheid is voor die stallen. Bestuurders en hun ambtenaren liegen je dan gerust wat voor om gelijk te krijgen.

Neem de gemeente Dalfsen. Daar hadden ze een rapport [url=http://staging2.vechtdalcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=29141]

over negatieve milieu-effecten[/url] onder in een la verstopt. Eerzame burgers moesten naar de rechter om die la open te krijgen. Schande, maar geen haan die er naar kraait.

Goed dat er in Dalfsen burgers zijn die de politiek wantrouwen. Alle reden ook. Deze week nog was onder andere in Trouw te lezen dat de overheid vermoedelijk al veel langer wist dat asbest dodelijk kan zijn en dat er onnodig duizenden doden zijn gevallen omdat de overheid niet optrad. Wat zou zo’n bestuurder gedacht hebben? ‘Zo’n asbest fietspaadje of dakplaatje, da’s toch handig? En je gaat er pas jaren later dood aan. Wie dan leeft, wie dan zorgt. De eerst komende verkiezingen zijn veel dichter bij.’

Gaat het met megastallen ook die kant op? De kans is razend groot. Toen de varkenspest uitbrak, werd de Zwolse veemarkt gesloten. Teveel dieren op zo’n klein plekkie was niet zo best. En minister Brinkhorst wilde de varkensstapel met 25% terugdringen. Die D66-man had geen boerenachterban. Maar de rechter verbood de wet. Dierziekten blijven komen en gaan. Q-koort is er zo eentje. Er moesten journalisten van Zembla aan te pas komen om de overheid in te laten grijpen. Doden waren er toen al gevallen.

Ook buiten dierziekten om, is onze overheid als een struisvogel met de kop in het zand. Straling van GSM is helemaal niet erg, nog nooit aangetoond. Dus hangen we overal die straalzenders op. Weinig kans dat er ook maar één zender weggehaald wordt, nu aangetoond is dat muizen ADHD krijgen van GSM-straling.

De actievoerders tegen een megastal in Wijhe kwamen met een prachtig vergelijk. Waarom wel allerlei maatregelen als drempels, snelheidslimieten en stopgeboden in een kleine kern als Elshof, maar geen voorzichtigheid als het om een megastal in de achtertuin gaat? Harry Jekkers zingt: Ben je vegetariër, principieel doe je dat, wordt je aangereden op het zebrapad… Daar lijkt het wel wat op. Is het veilig in het verkeer, ga je dood aan een gemuteerde versie van de Q-koorts.

En over tien jaar komt er een rapport uit waaruit blijkt dat de bestuurders dat allemaal al lang wisten.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.