lens sparen bij de belastingdienst verleden tijd

Vroeger was alles beter! U kent ze vast wel, mensen die dit met regelmaat brommen. En weet u, soms hebben ze gelijk.

Vroeger kon u bijvoorbeeld sparen bij de fiscus. Als u te veel belasting had betaald en u had geld tegoed van de Belastingdienst, dan ontving u rente over dat tegoed. En dit kon behoorlijk oplopen. Een voordeel voor u dus. De regering heeft echter besloten dit voordeel te gebruiken voor de schatkist. Per 1 januari 2012 is deze renteregeling namelijk vernieuwd en tegelijkertijd enorm versoberd.

De kleinste wijziging is eigenlijk dat heffingsrente nu belastingrente heet. Vervelender voor u is dat de Belastingdienst geen rente meer vergoedt als de teruggave plaatsvindt binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar. Sparen bij de fiscus is dus min of meer verleden tijd.

Krijgt u dan nooit meer belastingrente vergoed? Jawel, maar alleen als de inspecteur niet binnen 13 weken uw aangifte afhandelt. In de praktijk zal dit echter nauwelijks voorkomen omdat de Belastingdienst steeds sneller werkt dankzij de verbeterde automatisering.

Een ander nadeel is de hogere rente die u moet betalen als u te laat bent. Was dit voorheen 2,75%, nu is het maar liefst 4%. Dit komt omdat de belastingrente gekoppeld is aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties voor consumenten. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op 1 januari en 1 juli. Al met al, kan het zijn dat u als ondernemer een veel hogere rentenota in uw postbus vindt.

Om te voorkomen dat u veel belastingrente moet betalen, is het belangrijk dat u uw belastbaar inkomen over 2012 vóór 1 juli 2013 vast laat stellen. Voor veel ondernemers is dat vaak niet haalbaar omdat de jaarcijfers dan nog niet definitief zijn. Maar u kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat u zo min mogelijk moet bijbetalen. Hoe? Door tussentijdse cijfers op te laten stellen. LenS accountants helpt u hier graag bij. U bent van harte welkom op ons kantoor. Onze nieuwe belettering maakt dat u ons snel vindt, want deze is duidelijk en herkenbaar. Net als onze uitleg over ingewikkelde fiscale zaken.

Voor meer informatie: staging2.lens-accountants.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.