jan antonissen kiest voor regionale telers

“Duurzaamheid en eerlijkheid, dat is waarmee ik me wil profileren. Voor de groenten en fruit die niet uit Nederland komen, krijgt de producent een goede, eerlijke vergoeding. Voor het deel van mijn afzet dat ik uit Nederland haal, ga ik naar regionale, milieubewuste telers. Geen toevoegingen en geen gedoe met bestrijdingsmiddelen.” Aan het woord is Jan Antonissen, eigenaar van Jan Antonissen Groenten- en Fruithandel uit Lemelerveld. Wekelijks staat hij met zijn kraam in Dalfsen, Lemelerveld en Lemele. Daarnaast levert hij aan diverse horecabedrijven.

Jan verkoopt bijna alle mogelijke groente- en fruitsoorten, maar biedt ook een groot assortiment rauwkosten en roerbakgroenten, alles dagelijks bereid in de eigen snijkeuken. Zonder toevoegingen. “Ik heb het ooit willen proberen met halffabricaten”, vertelt Jan. “We gingen kijken bij een bedrijf. Daar spoten ze de zakken met groente vol met een chemisch conserveringsgas. Of dat geen kwaad kon, vroeg ik. ‘Nee, het is bijna hetzelfde als lachgas.’ Oh…! Toen wist ik genoeg, dat gaan we dus nooit doen.”

Een voorbeeld van de milieubewuste teelttechnieken waar ‘zijn’ telers gebruik van maken? “Veel aardbeientelers zetten tegenwoordig sluipwespen in tegen mogelijke ziektekiemen of ongedierte. Dat gebeurt in geheel afgesloten kassen en daarbij wordt dus niet gespoten met chemische middelen. Ik had het er laatst nog over met mijn komkommerleverancier. ‘Denk je dat ik ga spuiten’, vroeg ie. ‘Echt niet, ik moet er zelf ook in werken’.”

Jan benadrukt dat zijn dagverse assortiment nog zo’n drie tot vier dagen goed blijft. “We leveren echte A-kwaliteit. Fruit en aardappelen zijn kwetsbaar. Bij mij gaat het bijna rechtstreeks van de teler naar de klant. Bij de supermarkten hebben vaak al meerdere tussenschakels de producten in de hand gehad voordat ze bij de klant in de winkelwagen belanden. Je proeft het kwaliteitsverschil. Ik heb een hond, Spooky, als ik die twee appels voorhoud, eentje van mij en eentje uit de supermarkt, dan gaat ie voor mijn appel. Telkens weer.”

Jan hoopt in de toekomst ook een standplaats in Raalte te krijgen. “Ik ben in de race geweest voor een plek, maar de gemeente Raalte geeft nu nog de voorkeur aan een junkfoodkraam. Onbegrijpelijk vind ik dat. Juist in deze tijd waarin iedereen inzet op een gezonde levensstijl. Maar wie weet, ik heb het nog niet opgegeven. Volgens mij voorzie ik absoluut in een behoefte. Er is nog niemand op de markt die dagverse rauwkost en roerbakgroenten aanbiedt.”

Jan Antonissen Groenten- en Fruithandel is op dinsdag en vrijdag te vinden in Dalfsen (9.00-17.00 uur); op woensdag en zaterdag in Lemelerveld (zelfde tijden als in Dalfsen, alleen op zaterdag tot 16.00 uur) en op donderdag in Lemele (14.00-17.00 uur).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.