Home / archiefcentraal / ijsselnieuws viertal met liefde voor hulptroepen

ijsselnieuws viertal met liefde voor hulptroepen

Stel je voor: Er gebeurt een ongeluk en je bent als eerste ter plaatse, zelfs eerder dan de hulpdiensten. Wat doe je dan als journalist? Pak je direct je camera of kijk je of je hulp moet bieden? Het antwoord van het team van IJsselnieuws is helder: “Eerst kijken of we hulp kunnen bieden, die camera komt later wel.”

Yordy de Vries, Patrick Balster, Arjan Penning en Harm Roetert zijn de drijvende krachten achter de nieuwssite, die zich vooral richt op 112-nieuws (een verzamelnaam voor berichtgeving over werk van hulptroepen) in de regio’s Deventer en Olst-Wijhe. Waarom juist dit soort nieuws? “We hebben allemaal een voorliefde voor hulpdiensten”, stelt oprichter Yordy. “Patrick is helemaal brandweeridolaat, hij volgde de brandweer al actief voor hij bij ons kwam. Hij schoot veel foto’s, maar hield die alleen voor eigen gebruik.” Arjan Penning vult hem aan: “Ik heb zelf een jaar samengewerkt met een brandweerman. Nou, dan word je wel besmet met het brandweervirus hoor. Daarnaast had ik al een voorliefde voor fotografie. Als je dan een pager (pieper) van die brandweerman krijgt, dan kun je je hobby’s mooi combineren.” Harm heeft een grotere liefde voor het werk van ambulancepersoneel. Hij is student verpleegkunde, wil graag ambulanceverpleegkundige worden, maar droomt stiekem van een baan als verpleegkundige in een traumahelicopter.

Door niet alleen verslag te doen van bijvoorbeeld ongevallen, maar af en toe ook hulp te bieden wil het viertal ook de journalist in een beter daglicht stellen. “Pers heeft het in de hulpverlening zwaar te verduren”, vertelt Yordy. “Je wordt al snel gezien als ramptoerist. Door samen te werken met de hulpdiensten help je elkaar. Natuurlijk zijn wij er niet als hulpverleners, maar als je elkaar zo een beetje van dienst kan zijn, is dat alleen maar mooi.”

Yordy haalt het voorbeeld van een ongeval, recentelijk op De Dreef in Deventer, aan. “Ik was als eerste ter plaatse bij een ongeval waar een fietser was aangereden door een scooter. Ik heb toen eerst EHBO verleend, pas toen de ambulance kwam heb ik mijn camera gepakt en wat foto’s gemaakt.”Ook Patrick heeft recentelijk zijn handen uit de mouwen gestoken bij een ongeval. “Yordy en ik waren met z’n tweeën naar een melding gereden. Bij aankomst bleek het allemaal wel mee te vallen. Ik heb Yordy toen de foto’s laten maken en ben zelf de agenten, die maar met z’n tweeën waren, gaan helpen het drukke verkeer op de IJsseldijk te regelen,” vertelt Patrick. Toen de patiënt, toevallig ook nog familie van Patrick, eenmaal met de ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd, kreeg hij van de politie een hand en werd bedankt.

Bij een incident heeft een ieder van het viertal een rol. Yordy filmt, Patrick interviewt, Arjan maakt foto’s en Harm houdt de website bij. Alle vier de jongemannen hebben de pieper dag en nacht bij zich. “Mijn vriendin heeft het vaak niet eens door als ik ’s nachts op pad ga. ’s Morgens moet ik haar dan vertellen dat ik weg ben geweest”, vertelt Yordy.

De foto’s en video’s op IJsselnieuws.nl vinden hun weg in de mediawereld, vaak al snel na publicatie. IJsselnieuws stelt zijn foto’s beschikbaar voor landelijke bladen, heeft korte lijntjes met het ANP. Verder proberen de vier hun video’s aan verschillende media te slijten.

Lees ook

Luttenberg maakt zich op voor Dorpskwis

LUTTENBERG – In Luttenberg vindt op zaterdag 30 oktober een Dorpskwis plaats. Honderden dorpsgenoten, verenigd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.