heeft u ook leuke herinneringen aan de oorlog

“Heeft u ook leuke herinneringen aan de oorlog?” Eén van de vragen die de leerlingen van basisschool De Dolfijn uit Heino donderdagmorgen aan oorlogsveteranen stelden. Guus Blok, Balkanveteraan had daar wel een antwoord op. “We hebben in Bosnië slakkenhuizen wit geschilderd en daar de letters UN op geschreven.” Een antwoord dat veel gelach onder de leerlingen veroorzaakte.

Leerlingen uit de groep 7 en 8 van basisschool De Dolfijn uit Heino zijn donderdagmorgen met veteranen langs verschillende oorlogsmonumenten in Raalte gegaan. Burgemeester Piet Zoon voerde de stoet aan. Na de rondgang door het dorp zijn de leerlingen met de veteranen in gesprek gegaan. In de raadszaal hadden de kinderen echter zoveel vragen, dat ze niet eens allemaal beantwoord konden worden.

Geduldig, maar toch hopend op een beurt, staken ze stuk voor stuk hun vinger in de lucht. Omdat niet alle vragen in de raadszaal beantwoord konden worden, beloofde burgemeester Zoon dat de leerlingen hun vraag per post beantwoord kregen.

Voordat de leerlingen met de veteranen in gesprek gingen, brachten ze een bezoek aan de Joodse begraafplaats, de oude Joodse synagoge (tegenwoordig vrij katholieke kerk), het Indië-Nieuw Guinea-monument en het Oorlogsmonument aan de Zwolsestraat.

Jan de Gier (Nieuw-Guinea-ganger), Jan Tielbeek (Tweede Wereldoorlog veteraan), Guus Blok (Balkan) en Dick Middendorp (Sinai) beantwoordden de vragen van de kinderen. Ook Wil Cornelissen van de Joodse Gemeenschap stond de kinderen te woord.

De burgemeester heeft de kinderen uitgenodigd om de dodenherdenking op 4 mei in Raalte bij te wonen. Ook bestaan er plannen om een bezoek aan kamp Westerbork te brengen.

Meer foto's