ggd houdt week van de teek

Met het aanbreken van de lente begint ook de tijd dat mensen weer veel buiten zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor recreatie in de tuin of in het bos en dat is niet altijd zonder risico. GGD IJsselland wil daarom aandacht besteden aan de start van het tekenseizoen.

De laatste jaren neemt volgens het RIVM het aantal tekenbeten en gevallen van de ziekte van Lyme toe. Na onderzoek is gebleken dat de meeste beten opgelopen worden in bos en tuin. 34 procent bij het wandelen, 18 procent tijdens het tuinieren en 11 procent bij het spelen. Het controleren van het lichaam op teken en ze dan snel en goed verwijderen, is een goede manier om de ziekte van Lyme te voorkomen.

De GGD onderstreept daarom het belang van de landelijke week van de teek, die vanaf 26 maart wordt gehouden. De slogan dit jaar is: Na een dag in het groen, altijd een tekencontrole doen! Naast deelname aan de actieweek, wordt er door GGD IJsselland regelmatig aan voorlichting gedaan om tekenbeten te voorkomen. Zo is er bij de GGD het hele jaar het nodige voorlichtingsmateriaal te verkrijgen, waaronder folders, die te downloaden zijn via de site.

Voorafgaand aan de actieweek wordt door het RIVM een onderzoek gehouden onder basisschoolleerlingen in de regio IJsselland. Van leerlingen uit groep 7/8 wordt de (voor-)kennis getest over tekenbeten. Dat gebeurt door een bepaalde groep een nieuw computerspel te geven waarmee spelenderwijs geleerd wordt hoe teken te herkennen en hoe belangrijk controle is. Een andere groep krijgt een folder en een derde groep ontvangt geen informatie. Daarna worden er meerdere enquêtes afgenomen. Voor de zomer zullen de resultaten bekend zijn.

Naast de ziekte van Lyme kan het zogenaamde FSME (Früh-Sommer meningo-encefalitis) virus ook optreden door een tekenbeet. In Nederland is het nog niet geconstateerd, maar wel in Europese vakantielanden. Voornamelijk in het gebied ten oosten van Frankrijk tot aan Rusland. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor deze aandoening wèl een vaccin. Kijk voor meer informatie over FSME en de teek op de website.

Voor meer informatie over tekenbeten, kijk op site van GGD IJsselland. Daar staat onder meer een folder op of bij het Team infectieziektebestrijding. Dat nummer is: 038 428 1656 of via e-mail infectieziekten@ggdijsselland.nl.

Voor meer informatie over de risicogebieden, aanbevolen vaccinaties en persoonlijk advies kan een ieder terecht bij de afdeling Reizigerszorg van GGD IJsselland: 0900- 2025505 of via e-mail reizigerszorg@ggdijsslland.nl. Of het LCR (Landelijk Centrum Reizigersadvisering) staging2.lcr.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.