gestrikt bijzondere foto expo in holstohus

De foto-expositie ‘Geschikt’, georganiseerd door de Olster fotografen Ellis Blom en Veerle Koch heeft een bijzonder karakter. Geëxposeerd worden bijna 200 foto’s van meisjes uit de jaren 30-40-50 van de vorige eeuw. Unieke portretten, familiefoto’s, schoolfoto’s en foto’s in en rondom het ouderlijk huis. En iedereen die er op staat heeft een strik in het haar.

Foto’s maken was in de eerste helft van de vorige eeuw een uitzonderlijke gebeurtenis. Maar weinig mensen waren in het bezit van een fototoestel en veel foto’s werden dan ook gemaakt bij speciale gelegenheden door een beroepsfotograaf. Ook straatfotografen waren actief en probeerden foto’s te maken van kinderen die zij op straat tegenkwamen, om deze vervolgens aan de ouders te verkopen. Zo krijgen we door de expositie een kijkje in een traditie van kleding en haardracht en het fenomeen Strik.

De fotografen bezaten zelf enkele foto’s uit de jaren vijftig waar zij met een grote strik op poseerden. Omdat zij voor een expositie deze foto’s graag aangevuld zagen met wat foto’s van andere meisjes met strik, plaatsten zij een oproep in de plaatselijke krant. De reacties waren overweldigend. Er reageerde een groot aantal vrouwen dat zij een dergelijke foto bezaten, soms van zichzelf, soms van hun moeder of andere vrouwelijke familieleden.

De foto’s werden gebracht, opgestuurd of opgehaald. De foto’s werden uit dozen gehaald, uit fotoalbums verwijderd, soms met lijstje en al ingeleverd. En er kwamen veel verhalen los, verhalen over families, vriendschappen, en mooie herinneringen, maar ook verhalen over armoede, strengheid en geloof en traumatische gebeurtenissen. Voor Ellis en Veerle was het een feest van herkenning.

Wanneer je zoveel foto’s bij elkaar ziet van meisjes die bijna een identieke uitstraling hebben, word je als het ware opgenomen in een groter geheel. Je wordt onderdeel van een gezamenlijke geschiedenis en cultuur.

Alle foto’s zijn opnieuw gefotografeerd, zonder het aanbrengen van retoucheringen, maar zoveel mogelijk is de authentieke sfeer bewaard.

De foto-expositie “Gestrikt” is van 16 maart tot en 28 april 2012 te zien in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.