gemeente geef eigen ondernemer voorrang

Opinie – Bouwondernemer Hegeman in Nijverdal is gestopt met sponsoren van allerlei activiteiten ij de gemeente Hellendoorn. De aannemer wil daarmee een punt maken richting het gemeentebestuur die steeds maar ondernemers van buiten de gemeente inhuurt voor allerlei klussen. Een interessante actie.

We weten van de Rabobank dat ze bij allerlei uit te voeren opdrachten een staffel in beleid hebben. De klus wordt bij voorkeur uitbesteed aan een rekeninghouder. Zit dat er niet in, dan wordt gekeken naar een ondernemer in het werkgebied. Lukt dat ook niet, dan wordt de opdracht breder uitgezet. Zo moest er in de nieuwbouw van een van de Rabopanden een lift komen, nou, die was niet te leveren vanuit deze regio.

Een gemeente is – net als de Rabobank – eigenlijk een coöperatie. Want een gemeente is feitelijk niets meer dan een door een met alle bewoners gezamenlijk ingestelde organisatievorm om zaken te regelen die de gezamenlijke bewoners zo uitgevoerd willen hebben. We kiezen een paar vertegenwoordigers uit ons midden (de raad) die de lijnen uitzetten. Wethouders en burgemeester zijn niet meer dan passanten die de uitgezette lijnen bestuurlijk uitvoeren.

Binnen een coöperatie is het heel normaal dat je eerst naar je eigen deelnemers kijkt als het om opdrachten gaat, in het geval van een gemeente is het dus heel gewoon dat je eerst naar bedrijven in je eigen gemeente kijkt. Zo’n bedrijf zorgt immers voor werkgelegenheid in je gemeenschap, geeft geld uit in die gemeenschap, betaalt er belasting… Eigenlijk hoeven we de logica niet uit te leggen.

Maar wat doen gemeenten? Die kijken – zou je de indruk hebben – bij voorkeur buiten de deur. ‘Ja maar we kunnen niet anders’, is vaak het verweer, ‘want we zitten met Europese aanbestedingsverplichtingen. Een onzinargument, want je kunt die regels rondom aanbesteden zo opstellen dat ondernemers uit eigen gemeente niet bij voorkeur al kansloos zijn. Bij de bouw van het gemeentehuis in Raalte is dat bijvoorbeeld gedaan. Het bedrijf dat de klus kreeg, moest al zulke omvangrijke klussen op zijn naam hebben, dat geen enkel Raalter bedrijf mee kon.

Het jonge gemeentehuis in Dalfsen: de architect komt uit Deventer, de bouwer uit Goor.

De tekenaars van het gemeentehuis in Olst-Wijhe komen uit Den Bosch. Wie de bouwer is konden we niet vinden, maar de BAM uit Apeldoorn mocht de rotonde in de Rijksstraatweg aanleggen.

We zijn benieuwd hoelang gemeenten zich nog verstoppen achter Europese regels als alle ondernemers zeggen: gemeente, zoek het dan ook lekker maar zelf uit. Wij doen niet meer mee.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.