cultuur en onderwijs ontmoeten elkaar

In het Hoftheater vond woensdag voor het eerst de Cultuureducatiemarkt plaats. Bij deze bijeenkomst kwamen lokale culturele aanbieders van workshops/projecten in contact met leraren uit het basisonderwijs uit in de gemeente Raalte. Hoewel de opkomst vanuit het onderwijs nog niet erg groot was, waren de reacties op deze bijeenkomst erg positief vanuit beide partijen, zodat er volgend jaar zeker vervolg aan wordt gegeven.

De bijeenkomst begon met een plenair gedeelte waarbij Jos van den Born (directeur HOFinSalland) en Eléon de Haas (cultuurmakelaar) vertelden hoe zij tijdens hun jonge jaren in contact gekomen zijn met cultuur en hoeveel dit hun is bijgebleven.

Meriam de Kanter van Kunst en Cultuur Overijssel (KCO) vertelde over het belang van cultuur en liet hierbij onder andere een filmpje zien van Mark Mieras (wetenschapsjournalist) die het effect van kunst op kinderen uitlegt en het effect op de hersenen. Anja Boons van Muziekschool Heeten presenteerde het muziekproject dat in samenwerking met de muziekverenigingen uit gemeente Raalte, onder de noemer Muzieknetwerk Salland, is opgestart. Een project waarbij kinderen in groep 4 kennis maken met de basis en verschillende soorten muziek (Pop, Klassiek, Fanfare) en de bijbehorende instrumenten. Muzieknetwerk Salland zet zich in dit project te vergroten zodat ook in groep 5 t/m 8 kinderen zich verder kunnen ontwikkelen op muziekgebied.

Annelies Rijkhoff van Historisch Centrum Overijssel presenteerde het nieuwe project ‘Oorlog in je eigen woonplaats’. Dit project voor groep 7/8 leert kinderen hoe Raalte en omgeving er uitzag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en wat er allemaal gebeurde. Hierbij zijn er verschillende onderdelen: Het Joodse leven, het verzet, het dagelijkse leven en het luchtverkeer/bombardementen. Alle basisscholen in de gemeente Raalte ontvangen binnenkort dit project in boekvorm.

Ten slotte gaf Mirjam Borger (combinatiefunctionaris Cultuur) aan dat HOFeducatie graag vraag gericht te werk wil gaan, dus dat scholen ook zelf kunnen aangeven aan welke projecten zij nog meer behoefte hebben. Ook komt er in het voorjaar een nieuwe cultuurklapper voor het basisonderwijs uit met alle culturele projecten/workshops die op dit moment in de gemeente mogelijk zijn vanuit lokale aanbieders.

Na het plenaire gedeelte konden de culturele aanbieders en de leraren met elkaar speeddaten. Hoewel het soms lastig was om in vier minuten uit te leggen wat een heel project inhoudt, was iedereen erg enthousiast en hadden alle aanbieders en leraren elkaar binnen een uur gesproken. Ook de aanbieders zelf gingen bij elkaar speeddaten, zo werden er nieuwe verbindingen gelegd en creatieve ideeën besproken.

Kijk voor meer informatie op staging2.hofinsalland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.