comazuipers draaien zelf op voor de kosten

Opinie – De geneesheer directeur van de Twentse Ziekenhuizen kwam afgelopen week met het idee comazuipers zelf op te laten draaien voor de kosten. Comazuipers zuipen zichzelf in coma. Ze weer bij hun positieven brengen kost medisch gezien geld. Maar vaak slaan zijn drinkebroedertjes bij de Eerste Hulp de boel ook kort en klein omdat ze niet snel genoeg geholpen worden. Ook die kosten moet je meetellen.

Kingma is die geneesheer directeur van het Medisch Spectrum in Twente. En Menzis, wat bij het Medisch Spectrum om de hoek zit met een veel te groot en te duur hoofdgebouw, was het direct met hem eens. Maar is het wel verstandig?

We leven in de tijd van de onderbuik. We mogen op bijna de helft van de snelwegen 130 in plaats van 120. Dat doen we omdat het volk het wel. Dat er extra doden door vallen (maakt dat van de minister een moordenaar?) zal ons een zorg zijn. De NS krijgt een boete omdat we als volk meer klagen over de NS, terwijl de cijfers uitwijzen dat de NS het beter doet. Maar cijfers, wat hebben we daar aan? De onderbuik regeert. En winkeldieven krijgen sneller een straatverbod. “We zullen ze”, zei Opstelten in ministerieel taalgebruik. De supermarkteigenaar in het Journaal was beter bij de les: “En wie gaat dat dan controleren?” Domme vraag. Het gaat niet om voorkomen en pakkansen, het gaat om de onderbuik.

Comadrinkers zelf voor de kosten laten opdraaien. Goed plan? Dan moeten rokers ook maar zelf voor de kosten opdraaien. En dikke mensen. Gevaarlijke sporters. Kijkers van een knokpartij in de disco. Mensen die zonder achterlicht fietsen. Iedereen die vaker dan twee keer in de week patat eet. 40-ers die nooit aan sport doen… Niet zo’n goed plan dus. Gij van u zonder zonden, werpe de eerste steen. We zagen een foto van Kingma: werkt die man niet veel te hard? Als die een burn out krijgt, moet ie dat zelf maar betalen.

De opstelling van Kingma past precies in de ze tijd. Straffen uitdelen aan iedereen die iets niet goed doet. De straffen die we al hebben verzwaren. En daar waar we nog niet straffen: snel invoeren. En dat, terwijl we altijd overal horen dat voorkomen beter is dan genezen.

Voorkomen, waar wordt die discussie gevoerd? Stel dat ‘gezond leven’ een vak wordt op scholen. Net als ‘verstandig leven’ en ‘een beetje slimmer met je geld omgaan’. Vakken die gegeven zouden kunnen worden op de basisschool én in het voortgezet onderwijs. Dan kun je zaken als topografie afschaffen (want we hebben toch een TomTom) en aan die onzin over breuklijnen en tzunami’s, daar heb je ook niets aan. De citroenzuurcyclus vervang je door wat vetten, suikers en alcohol in je lichaam doet. Het wordt er alleen maar beter van, zouden we zo zeggen.

En wie er dan nog comazuipt, wie er dan nog rookt, wie dan nog niet aan beweging doet en zijn lijf volstopt met onverantwoorde troep, nou daar moeten we dan gewoon met z’n allen de kosten van dragen. Een voor allen, en allen voor een. Net als dat we via de belasting met z’n allen bewoners van heel dure huizen mee helpen betalen aan de hoge rentelast vanwege de hypotheekrente-aftrek.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.