burgernet je eigen omgeving veilig maken

In navolging van de gemeente Raalte is nu ook de gemeente Olst-Wijhe aangesloten bij Burgernet. Zaterdag werd het netwerk officieel in gebruik genomen tijdens de open dag in het nieuwe gemeentehuis. Honderden inwoners van de gemeente hebben zich inmiddels aangemeld, maar wat houdt Burgernet nou precies in?

Burgernet is een samenwerking tussen de politie, de gemeente, maar vooral de burgers om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Wanneer er bijvoorbeeld ergens is ingebroken of een kind wordt vermist, zet de centralist van de meldkamer van de politie een Burgernetactie op. Iedereen die zich aangesloten heeft bij Burgernet en in de directe omgeving van het misdrijf of de vermissing woont, krijgt een ingesproken telefoon- of tekstbericht met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.

Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek.

“De politie gaat niet minder doen, maar samenwerken om meer resultaat te boeken”, zegt Sipke Dekker, programmaleider Burgernet namens de politie IJsselland. “De verdachten waar wij het meeste plezier aan beleven, zijn de zogenaamde ‘heterdaadjes’, de verdachten die op heterdaad worden betrapt. Maar daarnaast is het goed voor het gevoel van veiligheid. Mensen willen graag meehelpen hun eigen omgeving veilig te maken en te houden. Het zijn korte acties en je boekt snel resultaat. Dat is de belangrijkste drive.”

Om de actie zo snel en zo soepel mogelijk te laten verlopen, ligt een Burgernetactie in handen van één centralist. Deze bepaalt wanneer een Burgernetactie wordt ingezet en in welk gebied. Deze persoon krijgt ook alle informatie en dat is volgens Dekker een deel van het succes.

Deelnemers kunnen hun woonadres opgeven, maar ook aangeven op welke tijden zij aan het werk zijn. Bovendien kun je ook aangeven wanneer je op vakantie gaat en op welke momenten je niet gestoord wil worden.

Zie ook: staging2.burgernet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.