burgernet 1 jaar in raalte score 6 uit 7

De eerste inzet was op 8 april in 2011. Een man uit Heino was vermist geraakt, maar werd met behulp van Burgernet binnen een uur na de start van de actie teruggevonden. Iets meer dan een maand later, op 13 mei, werd een man verdacht van winkeldiefstal. De politie startte een burgernetactie. Een uur later werd de actie beëindigd, voor de buitenstaander zonder succes, omdat de dader niet gepakt was. De politie kreeg twee tips binnen. “Toch is de man later door ons aangehouden,” vertelt Henk van Bussel van de politie. “Indirect had dat zeker te maken met Burgernet.”

Volgens Van Bussel helpt Burgernet ook als een verdachte niet tijdens een actie wordt gepakt. “Het is vaak dat je een paar weken later in het onderzoek dingen aan elkaar knoopt.” Daarom bestempelt Van Bussel een actie ook niet als ongeslaagd als de dader of vermiste na afloop nog niet terecht is. “Een actie is een succes als je een fiks aantal reacties van de deelnemers krijgt.”

De meest recente inzet van Burgernet in Raalte was de woningoverval op 24 november aan de Bentinckstraat. Op de vraag of het wel verstandig om Burgernet voor dit soort zaken in te zetten (de daders lijken immers niet te schuwen voor geweld), antwoordt Van Bussel standvastig. “Burgernet wordt risicomijdend ingezet.” De burgemeester valt hem bij: “Er wordt ook niet van deelnemers gevraagd om zelf te handelen. Dat is de kat op het spek binden.”

Het grote voordeel van Burgernet is niet alleen het grote bereik. “Het is snel te organiseren en het is heel gericht te sturen”, stelt Van Bussel. “Als je in Nieuw Heeten woont, word je niet gevraagd om op te letten als er iets in Laag Zuthem gebeurt.”

Van Bussel vindt overigens niet dat alleen die score van zes uit zeven telt. “Een actie is pas echt geslaagd als je een fiks aantal reacties van de deelnemers krijgt.”

Raalte heeft in vergelijking met andere gebieden waar Burgernet actief is, verhoudingsgewijs erg veel deelnemers. Raalte had op 1 februari een deelnamepercentage van 11,1 procent, dat betekent 4060 deelnemers. Landelijk zit dat percentage op ongeveer 4 á 5 procent. Waarom er in Raalte zoveel deelnemers zijn? Allereerst komt dat door de publiciteitscampagne die door de burgemeester is gevoerd. “Maar ook hebben we Plaatselijke Belangen gevraagd om deelname te promoten”, vertelt burgemeester Piet Zoon. “Het is een fantastisch middel van burgerparticipatie, het brengt ons als gemeente heel dicht bij de burger. Daarom willen we de gemeente ook verantwoordelijk houden voor de registratie van de deelnemers.”

Waar de winst nog ligt voor het systeem? “Misschien kunnen we het wat breder inzetten, bijvoorbeeld preventief bij woninginbraken, maar dan is de vraag of je je daarvoor opgegeven hebt,” aldus Zoon.

Nieuwe deelnemers van Burgernet zijn overigens nog steeds welkom. Inschrijven kan op staging2.burgernet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.