brandweerwedstrijden meer dan oefening

Het was flink raak in Lemelerveld zaterdag. Brand in een wietplantage, waarbij twee slachtoffers vielen. En ook nog een dronken automobilist die inrijdt op een bouwlift, waarna een brand ontstaat. En dat maar liefst een keer of tien achter elkaar. Het organiserend brandweerkorps uit Lemelerveld ziet de wedstrijden niet als oefening.

“Het is echt een wedstrijd,” laat een korpslid weten. “Het gaat er strontfanatiek aan toe. Je oefent anders. De jury heeft bedacht hoe de brandweer moet handelen, wij doen het zoals we denken dat het moet.”

En zo kijkt de jury nauwlettend toe hoe ‘de brand’ (roodgele feestverlichting) in een wietplantage wordt geblust. Ook bij de vloeistofbrand, in de buitenlucht, maken de juryleden gretig hun aantekeningen.

Het korpslid uit Lemelerveld kijkt geïnteresseerd toe hoe de blusgroep uit Welsum te werk gaat. Toch raakt ze enigszins afgeleid van het hoofdonderwerp. “Zie je dat twee van de zes continu hun broek op moeten hijsen?” Verhip, twee leden van de blusgroep rennen continu met de hand aan de broek heen en weer. Als ze de broek loslaten zakt hij gelijk tot onder de kont.

Burgemeester Ton Strien, korpsbeheerder van de blusgroep uit Welsum, staat even verderop ook geïnteresseerd toe te kijken. Gelijk maar korte klappen maken en vragen of er niet een paar nieuwe broeken aangeschaft moeten worden, dacht onze verslaggever ter plaatse. “Inderdaad. Nu je het zegt. Ze staan continu hun broek op te hijsen,” reageert de burgemeester enigszins verbaasd. “Maar om ze nou direct nieuwe broeken toe te zeggen. Laten we eerst eens kijken of er geen knoopje ontbreekt. Of dat er efficiëntere manier is om het probleem op te lossen.”

Strien roept wel gelijk een beleidsmedewerker van de brandweer (en organisator van de wedstrijd) erbij. Hij wijst hem op het euvel van de broeken. “Ze hebben de bretels niet vast. Dat heeft de jury ook vast wel gezien. Slordig,” stelt hij.

En dat ziet de jury ook heus wel. Want die staan nog steeds toe te kijken hoe het korps te werk gaat. Procedures worden getoetst, er wordt gekeken of het juist gereedschap wordt gebruikt. Of dat gereedschap goed gebruikt wordt en of er veilig gewerkt wordt. Die bretels komen het korps vast op een aantekening te staan, want de broeken dienen als bescherming.

De brandweerwedstrijden nemen nog de hele zaterdag in beslag. Rond 18.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. De drie best presterende korpsen kwalificeren zich voor de gewestelijke wedstrijden (tussen de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen).

Tot slot, de reactie van de bevelvoerder van de blusgroep Welsum op de afzakbroeken. “Zakten de broeken af ja? Ach, dan hebben die keerls de kont te dunne! Voor de rest ging het best goed volgens mij.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.