beleggen in zonnepanelen 12 rendement

Assink Weustink Elektro doet deze maand de offertes de deur uit voor Sallanders die mee doen in ‘Raalte wil zon’. 105 Offertes, zo groot was de interesse. Sterker nog: er staan dertig mensen op de wachtlijst. Als straks iedereen zijn panelen op het dak heeft liggen, is dat een oppervlakte van tien voetbalvelden vol zonnepanelen.

Herman Tibben van Assink Weustink vertaalt de eenheden voor stroomproductie als wp’s en kwh’s het liefst naar begrijpbare taal: “Als al die panelen een keer in werking zijn, leveren ze een stroomhoeveelheid van tweehonderd huishoudens. Dus wie graag de CO2-reductie wil weten: tweehonderd huizen produceren straks geen CO2 meer.” Want ja, als die panelen er een keer liggen, hoef je er niks meer aan te doen. Alleen de zon er op laten schijnen. En dat gaat mooi vanzelf.

Zonnepanelen hebben in Nederland jaren in de ban gezeten. Te duur, het rendement zou te laag zijn, alleen maar interessant met subsidie… zonder de werkelijke feiten te kennen zijn de panelen in ons land in een verdomhoekje geraakt, terwijl in Duitsland het ene na het andere dak van panelen werd voorzien. Verschil tussen hier en daar is dat de Duitse overheid veel minder verweven is met de energieproductiebedrijven. Hier heeft de overheid jarenlang geparticipeerd in stroomproducenten. Zonne-energie werd op die manier wat tegen gehouden.

Maar de participatie is voorbij. De panelen worden in aanschaf goedkoper en leveren meer stroom. In drie jaar is het rendement met vijf procent gestegen. Terwijl de zon voor niets schijnt, wordt olie al maar duurder. Waardoor de terugverdientijd steeds korter wordt. “Maar liever praat ik niet over terugverdientijd”, legt Tibben uit. “Het gaat veel meer om het rendement. Zet je 8000 euro op de bank of beleg je het in aandelen, dan moet je maar zien wat je er voor terug krijgt. Leg je voor 8000 euro aan zonnepanelen op je dak, dan ben je de stroomrekening kwijt. Dat is letterlijk je voordeel. En als je toch in terugverdientijd wil praten. In tien jaar heb je je panelen terug verdiend, terwijl ze zo’n dertig jaar meegaan.” Twintig jaar gratis stroom dus.

In de berekeningen heeft Assink Weustink alle kosten en alle voordelen meegenomen. Van aanschaf tot aanbrengen op het dak, van afschrijving op de panelen tot onderhoud en verzekering. De eventuele overheidssubsidie is nog niet doorberekend. Dus wie mee doet in ‘Raalte wil zon’ en dus geld van de provincie krijgt, heeft nog een groter voordeel.

In de berekening is ook een jaarlijkse prijsstijging van zes procent van de olie meegerekend. Is dat reëel? De feiten zeggen van wel, zowel terugkijkend als vooruitkijkend. Want de laatste tien jaar is de prijs gemiddeld 6,4 procent gestegen. Vooruitkijkend zit een daling van historisch hoge prijs er niet in. De Arabische lente, de slechte relatie tussen Israël en Iran, dat kan de prijs in deze olieproducerende regio alleen maar hoog houden. Maar het is geen zeldzame onrust, het is voor deze regio eerder een onrust die we van alle tijden kennen. En de kans dat het slechter wordt is meer voor de hand liggend dan dat de onrust kleiner wordt. Neem de opstelling van Iran. Dat land heeft de macht over de Straat van Hormus. Ze kunnen die belangrijkste vaarweg voor olietransport dichtgooien. De prijs van olie zal dan pas écht de lucht in schieten.

Ook is de prijs hoog omdat de makkelijk winbare olie in de wereld op dit moment al gewonnen wordt. Nieuwe velden leveren olie die steeds moeilijker winbaar wordt.

Maar de hoge prijs wordt vooral bewerkstelligd door de groei van de economie in Zuid Oost Azië en Brazilië. Zuid Oost Azië, een enorm groot continent, waar niet alleen China al maar doorgroeit. Ook Laos, Cambodja, Viëtnam, Indonesië, de economie in die hele omgeving is booming. Tibben: “En een heel simpele economische wet is dat als de vraag groot is en aan het aanbod gering, dat dan de prijs stijgt. Dus het zou me helemaal niet verbazen als de olieprijs de komende jaren sneller stijgt dan met zes procent per jaar.”Want dat is de prijsstijging van de afgelopen tien jaar.

Raalte krijgt er dit jaar dus zo’n tien voetbalvelden aan zonnepanelen bij. Ook in Heeten gaat de gezamenlijke aanschaf goed. Maar ook elders in Salland en Deventer zijn er collectieve inkoopacties. Voor Tibben is het eind nog lang niet in zicht. “De kracht van zon levert wereldwijd 9000 keer de energiebehoefte op die we op de hele wereld met z’n allen hebben. ’t Is dus simpelweg een kwestie van slechts een deel van energie op te vangen. Als we vervolgens al onze energiebehoefte omzetten in stroom, dus ook rijden op stroom en koken op stroom, nou dan zijn we er….”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.