bedrijvenavond ondernemend technisch onderwijs

Ondernemend Technisch Onderwijs (OTO) in Salland is een gezamenlijk initiatief van de Kring Raalter Werkgevers, een vijftal regionale bedrijven en het Carmel College Salland sector VMBO Techniek. Samen namen zij het initiatief om op een praktische manier de keuze voor techniek bij de potentiële technici van de toekomst te promoten. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs in Salland heeft harde afspraken gemaakt om de technische sector in deze regio sterk te houden.

Om techniek en het technisch onderwijs beter op de kaart te krijgen, zijn er allerlei landelijke, regionale en lokale initiatieven ontwikkeld. Voorbeelden van grote landelijke acties en campagnes zijn o.a. Kies exact, Nationaal actieplan, oprichting Platform Bèta techniek, Excellentieprogramma’s en speciale programma’s voor meisjes. Deze inspanningen hebben helaas niet geleid tot het beoogde effect. Ook Salland timmerde stevig aan de weg om de technische sector te promoten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse techniekdagen. Mede door de inspanningen van de Kring Raalter Werkgevers is dit uitgegroeid tot een regionale manifestatie met een grote deelname van leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Ook het Platform Techniek Salland is erg actief met de organisatie van activiteiten in de technische sector.

Beroepsonderwijs sterk veranderd

Het onderwijs en vooral het onderwijs in de techniek is sterk aan veranderingen onderhevig. Het oude beroepsonderwijs (LTS-VBO- techniek) heeft plaats gemaakt voor het VMBO. Bij deze vorm van onderwijs is het accent verschoven van een beroepsopleiding in ‘harde’ vakvaardigheden naar een voorbereiding op het MBO. Vakvaardigheden blijven wel van belang, maar optimaal onderwijs hierin kan niet zonder het bedrijfsleven. Daarom is de afgelopen jaren op Carmel College Salland gewerkt aan een concept waarbij een brede oriëntatie en een goede keuze maken voor het MBO verbonden is met de echte praktijk. Na een voorbereidingsjaar zijn dit jaar de eerste leerlingen in de gelegenheid gesteld om één dag per week in de echte praktijk, bij de bedrijven, zich te oriënteren of te bekwamen.

Deze eerste ervaringen willen we graag met alle ondernemers in de technische sector delen. Dat doen we op 20 maart a.s. in Raalte op het Carmel College Salland tijdens een bedrijvenavond. Op deze avond maken we ook afspraken over het vervolg. Uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels verzonden aan de bij het Carmel College Salland bekende technische bedrijven. Mocht u geen uitnodiging ontvangen hebben, neem dan contact op met de administratie van het Carmel College Salland (0572-348501).

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met W. Haarman, voorzitter Kring Raalter Werkgevers (06-22396090) of H. van Haarst / T. Kalfs van Carmel College Salland (0572-348501)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.