zonopkomst zonne energie voor iedereen

De actie zonopkomst maakt het voor iedereen mogelijk zonnepanelen aan te schaffen en zo goedkoper energie te maken dan dat het energiebedrijf dat voor je doet. Zonopkomst is een inkoopcollectief dat in heel Overijssel uitgerold wordt door participatie van lokale clubs. In Salland is dat de stichting Duurzaam Salland.

Collectief aanschaffen drukt de aanschafprijs. Gezamenlijke aanschaf geeft kans op subsidie. En zonne-energie is sowieso al goedkoop. Binnen tien jaar heb je de aanschaf terugverdiend (omdat je geen stroom hoeft te kopen) en het rendement is beter dan dat je je geld op de bank zet.

Duurzaam Raalte heet goede ervaring met de gezamenlijke inkoopacties. In 2011 werd er ruim een half miljoen euro subsidie aan het project ‘Raalte Wil Zon’ toegewezen. Voor nieuwe deelnemers zal opnieuw subsidie worden aangevraagd. Op 1 maart is er een info-avond in het Kulturhus in Raalte.

Stichting Duurzaam Salland ondersteunt de activiteiten van Zonopkomst omdat dit inkoopcollectief bewoners onafhankelijk adviseert over de aanschaf van zonnepanelen. De kosten die worden gemaakt voor het organiseren zijn daarbij volledig transparant. De stichting vindt het ook belangrijk dat wordt samengewerkt met lokale installateurs. Dat betekent dat lokale bedrijven een stukje werkgelegenheid wordt geboden. Bij een eventuele storing of uitbreiding van het systeem kan bovendien snel geschakeld worden.

Zonopkomst werkt niet met vaste leveranciers, beoordeelt aanbiedingen op een goede prijs/kwaliteit verhouding en let erop dat er sprake is van een goede garantie en service. Ze hanteren deze werkwijze om ook in de komende jaren ervoor te zorgen dat deelnemers altijd een goed product krijgen voor een lage prijs. Het is bovendien van het grootste belang dat zonnepanelen minimaal 25 jaar lang zorgeloos op het dak kunnen blijven liggen.

Geïnteresseerden voor de Zonopkomst-actie kunnen zich tot 21 maart inschrijven via zonopkomst@duurzaamsalland.nl als ze zich ook willen inschrijven voor de provinciale subsidie.

Op 1 maart is een eerste informatiebijeenkomst. Deze begint om 19.30 in Kulturhus Raalte. Vervolgens zijn er nog informatiebijeenkomsten op 6, 7 en 8 maart, 19.30 uur – podium Willie, H.F. de Boerlaan 151 (in het voormalig Davo-gebouw in het Havenkwartier)

Overige bijeenkomsten worden aangemeld via de website staging2.zonopkomst.com en via lokale media.

Naast de zonnepanelen-actie biedt Zonopkomst ook de mogelijkheid om een energiecoach in te schakelen die kan adviseren over energiebesparende maatregelen zoals isolatieglas en zonneboilers. Wat je aan energie bespaart, hoef je immers ook niet op te wekken. De energiecoach kan niet alleen alle vragen over zonnepanelen beantwoorden, maar kijkt ook naar andere energiebesparende maatregelen en kan indien gewenst voor u subsidie en/of een duurzaamheidslening aanvragen. Hij geeft een indicatie van de prijzen waar je aan moet denken, maar kan je ook in contact brengen met goede uitvoerende partijen die offertes kunnen maken voor bepaalde maatregelen. Ook hier is een collectieve inkoop mogelijk waarmee kosten bespaard kunnen worden.

Zie voor mee informatie staging2.zonopkomst.com of staging2.duurzaamsalland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.