wethouder wordt burgemeester democratisch

De Deventer wethouder Ahne wordt burgemeester in Ommen. Een sollicitatiecommissie, waarvan we nooit de feiten van voor en tegen zullen horen, heeft hem benoemd. Als de koningin het ook behaagt, is Marc-Jan de nieuwe voorman in de Vechtstad.

Een paar feiten:

De sollicitatiecommissie is een geheime commissie waardoor het mogelijk wordt in achterkamertjes te benoemen wie je graag hebt.

De goedkeuring van de benoeming door de koningin is verder weg van democratisch dan elk ander vergelijk in een democratie dan ook.

Ahne is vorig jaar een bouwmarkt uitgelopen met een paar verfkwasten in zijn kontzak zonder die te betalen. Een Marokkaan zou hangen. Ahne kwam weg met ‘het was een vergissing’.

Ahne is van D66, de partij die vindt dat het democratisch gehalte van burgemeestersbenoemingen in Nederland verre van democratisch is.

Nederland heeft met benoemde burgemeesters, wethouders, commissarissen van de Koningin, premier en zelfs een niet eens benoemd staatshoofd de minst democratische vorm van alle democratieën in de hele wereld.

Dat zijn feiten, geen meningen. En omdat het allemaal zo in de achterkamertjes gebeurt, is de kans op handjeklap groot, wek je in elk geval in de indruk van handjeklap.

Zo kun je vragen stellen bij de burgemeestersbenoemingen van Gert Jan Gorter en Henk Robben. Deze Raalter mannen gingen naar Zeewolde en Wierden. Gorter had net de Commissaris van de Koningin gesteund bij zijn wens een huisje te bouwen in de tuin van Huize Hemel in Heino. Robben had net de Commissaris gesteund die feodaal een extra handtekening voor geheimhouding eiste van leden van de sollicitatiecommissie voor een nieuwe burgemeester van Raalte, alsof de reguliere geheimhoudingsplicht niet voldoende was. We zeggen niet dat ze de baan aan hun loyaliteit te danken hebben, maar het zou zo maar kunnen. De werkelijkheid is geheim.

Opportunisten, dat zijn het, politici met bestuursambities. Iedere week lopen we wel weer tegen voorbeelden aan. Jeanine Hennis-Plasschaert, die stemt voor weigerambtenaren terwijl ze tegen is. En eist vervolgens van motorclub Satudarah dat ze leden die de zaak bedonderen afzetten. Iets wat overigens voor de VVD dan weer niet geldt, want waarom zetten ze de voormalig Schiedamse burgemeester Verver niet af als VVD-lid?

Melanie Schultz-van Haegen is een andere opportunist. Ze is in de zomer zo druk geweest ons van 120 naar 130 te krijgen (om kiezers te behagen maakt een paar verkeersdoden extra niet uit), dat ze vergeten heeft de NS te controleren op hun winterbeleid. Ze gaat nu – achteraf – kennis inwinnen bij de Zwitsers. Hoe die de treinen aan de praat houden in de winter. Nou, dat lukt ze niet. En NS is daar ook al wezen kijken. Maar ja, ons Melanie moet zich er toch uitlullen.

Ahne is vast een goede bestuurder. Maar ook een carrièreman. De man is 39. Ommen is vast niet zijn eindbestemming. Sterker nog, Ommen kon zo maar eens springplank zijn naar de landelijke politiek. (Dat zullen we Ahne bij gelegenheid ook nog eens vragen, maar hij is een geslepen politicus, dus aan het antwoord heb je dan weer niks.) En met het huidige politieke klimaat zou D66 zo maar weer eens in de volgende regering kunnen zitten. D66 doet het goed, ze zitten in het midden, dus regeringsdeelname lijkt logisch. En hoelang zit dit kabinet nog? Nu de echte asociale aard van de PVV boven komt, en nu CDA een andere koers is gaan varen, moeten we nog maar eens zien hoelang de regeringspartijen dat addergebroed gedoogt, in plaats van andersom. En met de machtigste man van Nederland in je gemeente heb je natuurlijk een dijk van een kruiwagen.

Kortom, met een beetje pech is Ommen een tussenstation voor Ahne. En dat zou jammer zijn. Want Ommen is nou niet bepaald een voorbeeld van politieke rust en regelmaat. Een sterke man met zitvlees is daar wel op zijn plaats. Het zou zo maar kunnen dat de sollicitatiecommissie de man daar op heeft gekozen. Maar als gezegd, dat zullen we nooit weten.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.