stichting ijssellinie zoekt vrijwilligers

Stichting IJssellinie zoekt vrijwilligers die opgeleid willen worden tot gids en mensen voor de technische dienst (onderhoud/restauratie). Het is de bedoeling dat de cursus op twee nader te bepalen doordeweekse avonden en een zaterdag eind februari van start gaat in Olst. De cursus wordt gegeven door drie vrijwilligers die actief zijn binnen de Stichting IJssellinie.

De deelnemers aan de cursus worden wegwijs gemaakt in de tot voor kort zeer geheime geschiedenis van de IJssellinie, die in de jaren ’50 en ’60 volop ‘in bedrijf’ was en tot doel had een onverhoopte aanval van het WarschauPact te stoppen/vertragen door een brede strook land ter weerszijden van de IJssel onder water te zetten. Daarbij speelde de stuw ter hoogte van landgoed De Haere in Olst een sleutelrol.

De gidsen verzorgen rondleidingen met groepen belangstellenden langs overgebleven militaire objecten, zoals de commando- en hospitaalbunker op landgoed De Haere en geschutsopstellingen in de omgeving. Er zijn ‘vaste’ rondleidingen op de eerste zaterdag van maart tot en met oktober en in juli en augustus ook op woensdagavond. Groepen kunnen afspraken maken voor excursies op andere dagen in de week.

De gidsen bij de Stichting IJssellinie worden tot niets verplicht. Ze worden niet aangewezen, maar kunnen zich vrijwillig ‘inschrijven’ voor bepaalde rondleidingen. De Stichting IJssellinie telt op dit moment ongeveer zestig vrijwilligers, die zijn verenigd in werkgroepen die worden aangestuurd door coördinatoren.

Stichting IJssellinie wil verder graag haar korps vrijwilligers uitbreiden met technische mensen die het leuk vinden om aan de slag te gaan met restauratie en onderhoud van bunkers en hun omgeving uit de tijd van de Koude Oorlog.

Vrijwilligers kunnen zich opgeven bij Marianne de Bruijn via rondleiding@ijssellinie.nl, 0570-591303 of 0651417240.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.