plannen kern lettele donderdag bekend

De Taakgroep Herindeling Dorpskern Lettele presenteert op donderdag 16 februari de conceptplannen voor de herinrichting van de dorpskern. Dat gebeurt tijdens een inloopavond in Café-restaurant De Koerkamp. De plannen focussen vooral op het plein bij de kruising van de Oerdijk en de Bathmenseweg. Maar ook het aangezicht van deze twee wegen in de kern is meegenomen in de ontwerpen. “Onze plannen zijn ook bedoeld als een visie voor de nabije toekomst van het dorp. Waar willen we met elkaar naartoe. We hopen dat het uiteindelijk leidt tot een plan waar heel Lettele achterstaat”, vertellen Marcel Obdeijn, Herman Meijerink, Ben Buurman en Harrie Hondshorst namens de taakgroep. Ook adviseur/ontwerper Wilco Boksebeld zit bij het gesprek aan.

Buurman laat zich tijdens het gesprek kennen als een vurig pleitbezorger voor het behoud van het dorpskarakter van Lettele. “Vooral in Brabant heb ik gezien hoe het mis kan gaan”, vertelt hij. “Op een gegeven moment wilde iedereen overal brede trottoirs. Wellicht hartstikke mooi in de stad, maar in de wat oudere dorpen passen ze cultuurhistorisch gezien niet. Voor die trottoirs moesten weer bomen wijken en zo zijn schitterende dorpskernen volledig vernield. Er is te weinig respect voor de cultuurhistorie van dorpen. Neem Colmschate. Ooit echt een heel mooi dorp. Er is nu niks meer van over, het is opgegaan in de stad. Eeuwig zonde.”

Lettele kreeg in 2010 geld om een Dorpsontwikkelingsplan uit te laten voeren. Uit een grote enquête onder de bevolking kwamen destijds zes wensen naar voren. Slechts twee daarvan overleefden de daaropvolgende vergaderingen: de herinrichting van de dorpskern en de realisatie van een Kulturhus. Naar aanleiding daarvan riep PB Lettele twee taakgroepen in het leven die zich elk over één van de twee wensen bogen.

De leden van de Taakgroep Herindeling Dorpskern Lettele focusten zich in eerste instantie op het gebied voor de kerk. De huidige pastorietuin biedt plaats aan een oorlogsmonument, een fontein en diverse bankjes. “Maar eigenlijk is het een beetje een rommeltje”, vertellen de heren. “Daar ligt een stukje gras en wat verderop staan weer wat struiken. Er is niet over nagedacht, het hangt als los zand aan elkaar.

Eenheid brengen in het ‘groen’ was dus de belangrijkste doelstelling van de taakgroep. De plannen voorzien dan ook in een wat meer planmatige invulling van de tuin. De ontmoetingsfunctie blijft gehandhaafd. Tevens maakt een combinatie van nieuwe fontein en monument deel uit van de plannen. “Die fontein is toch in een slechte staat”, vertelt Marcel. “Het metselwerk is al gescheurd. Wellicht dat we een nieuwe fontein kunnen integreren met het monument.”

Maar de taakgroep boog zich niet alleen over de pastorietuin bij de kruising. Ten eerste is er nog het rioolgemaal dat volgens de taakgroep ‘op een ongelukkige plaats’ zit. “Middenin een groenstrook in het centrum. Het gemaal zorgt voor veel stankoverlast.” Ook het straatbeeld van de twee centrale wegen in het dorp, maakt onderdeel uit van de plannen. “We willen die twee wegen graag wat optisch versmallen”, vertelt Marcel. “Op dit moment ligt er asfalt. Aangezien er dikke bomen langs de wegen staan en je er dus moeilijk achterlangs kunt en er bovendien op sommige plekken een groenstrook langs de weg ligt, zijn voetgangers soms bijna gedwongen om op de weg te lopen. We zouden graag een voetpad willen realiseren met gebakken klinkers. Dan wordt de strook asfalt smaller. De weg blijft uiteindelijk even breed, maar zo haal je wel de vaart uit het verkeer.” Ben voegt toe: “De eenvoud is de klasse van het dorp. Bij onze plannen zijn we uitgegaan van de cultuurhistorische waarden van Lettele. Teveel luxe, dat past niet. Dat is te pompeus. Wat stijl betreft zoeken we liever naar een verbinding met de kerk, die gebouwd is in 1894.” Marcel: “Maar dan wel zonder dat Lettele verandert in een openluchtmuseum. Ook de totale straatverlichting is overigens een belangrijk onderdeel van ons plan. Daar zit nu ook geen eenheid in. We gaan er niet vanuit dat we alles in één keer kunnen aanpakken. Maar als Lettele akkoord gaat met onze ideeën, hebben we zo meteen een visie van het hele dorp. Als de gemeente Deventer toch ooit eens werkzaamheden moet uitvoeren aan een deel van de straten, weet men daar meteen wat de wensen van het dorp zijn. Dan kunnen ze achteraf nooit zeggen dat ze van niets wisten.”

Het concept wordt vanaf 20.00 uur gesproken. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Voordat de inloopavond begint, is er een speciale bijeenkomst voor de direct-aanwonenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.