Home / archiefcentraal / opnieuw acties bij schuitema raalte

opnieuw acties bij schuitema raalte

“De Nederlandse chauffeur wordt door de Oost-Europeanen weggeconcurreerd,” stelt Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten. “In het buitenlands vervoer speelt Nederland al geen rol meer, we willen met deze actie voorkomen dat de Nederlandse chauffeur ook in het binnenlandsvervoer verdrongen wordt.”

Met de actie wil de vakbond een signaal afgeven aan de werkgevers van de Nederlandse chauffeurs. Volgens Van den Dungen rijden Oost-Europese chauffeurs meestal voor een salaris dat vijf keer zo laag is als dat van de Nederlandse chauffeur. “Zo worden de Oost-Europeanen uitgebuit en de Nederlandse aan de kant gezet.”

Veel grote distributeurs werken nu nog met eigen chauffeurs, maar neigen steeds meer naar het inschakelen van transportbedrijven. De transportbedrijven worden door de concurrentiestrijd vaak gedwongen om hun prijzen zo laag mogelijk te houden, waardoor het inhuren van goedkope krachten erg interessant wordt. “Vijftig procent van de kosten in het transport zijn loonkosten,” aldus Van den Dungen.

De acties zijn niet alleen bij Schuitema gevoerd, maar op meerdere plaatsen in Gelderland en Overijssel. Volgens Van den Dungen is een aantal werkgevers al over de streep getrokken om het vervoer door Nederlandse chauffeurs te laten doen. “Ik zie wel wat beweging. En dat is maar goed ook, het is geen spelletje maar een serieuze zaak. Het gaat over de toekomst van de Nederlandse chauffeur.”

De actie die maandag gevoerd is, staat los van de actie in december.

Lees ook

Historische Vereniging Wijhe nu echt middenin gemeenschap

‘Eerder waren we een besloten club, naar binnen gericht, nu willen we meer naar buiten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.