naleving huidige minimumleeftijd lastig genoeg

Wethouder Roger de Groot plaatst zo zijn vraagtekens bij de haalbaarheid van een verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol. “De minimumleeftijd van 16 jaar blijkt in de praktijk al moeilijk controleerbaar. Je hebt in de horeca wel van die armbandjes, maar als je als jongere aan alcohol wilt komen, kom je er wel aan. En het zijn niet alleen de uitgaansgelegenheden, ook de supermarkten en de slijterijen hebben het er moeilijk mee. Je kunt dus wel de minimumleeftijd verhogen, maar ik zie liever dat we ons eerst richten op de naleving van de huidige minimumleeftijd.”

Dat wil niet zeggen dat De Groot geen sympathie heeft voor het voorstel van de gemeente Dalfsen. Integendeel… “Alle ideeën en maatregelen om alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan, zijn wat mij betreft waardevol. Maar het moet wel praktisch haalbaar zijn. Ik zie daarbij ook een grote rol weggelegd voor de ouders. Zij moeten ook zorgen voor goede voorlichting. Juist tussen de 12 en 16 jaar kunnen je hersenen ernstig beschadigd raken door alcoholgebruik. de hersenen ontwikkelen zich nog tot je 21-ste. Het zou goed zijn om tot die leeftijd niet te drinken, maar ja… En weet je, verbieden is ook niet altijd de oplossing.”

Bang dat bij een verhoging van de minimumleeftijd de jongeren de keten induiken, is hij niet. “Die keten staan ook bij ouders thuis. Die kunnen daarbij prima een oogje in het zeil houden. En laten we de boel ook niet overdrijven. De problemen rond de keten zijn volgens mij lang niet zo groot als je zou denken op basis van de berichtgeving in de media. Het zijn echt niet allemaal zuipholen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.