leenhouts schrijft boek over vergeten moord

Antoon Klunder, afkomstig uit Wilp bij Voorst, belandde voor de oorlog als boerenknecht in Raalte. Hij kreeg een relatie met Miene Klein Meilink. In de aanloop naar het verwachte huwelijk zette Miene’s vader hun boerderij aan de Assendorperweg op naam van Klunder. De ‘nogal aparte’ Klunder maakte echter vervolgens het leven van zijn vriendin zuur, waarna deze de relatie beëindigde. Maar daarna kon Klunder aanspraak maken op de boerderij. Miene’s ouders wist hij na verloop van tijd weg te pesten. Gelukkig konden die daarna na verloop van tijd naar hun dochter die een nieuwe relatie had gekregen.

Op 22 september meldde controleur Sesink, destijds 25 jaar en geboren en getogen in Steenderen, zich op het erf bij Klunder. Als lid van de CCCD moest hij een oogje houden op de handel en wandel van de boeren in de regio. Gaven ze hun oogst correct op aan de belastingen, werd er niet illegaal geslacht? Sesink zou het bezoek niet overleven. “En dat terwijl hij toch geweten moet hebben dat Klunder een beetje ‘een apart’n’ was en het op hem had voorzien”, vertelt Leenhouts. “Aan een andere controleur had ie al eens gevraagd of ie Sesink was. Toen die antwoordde dat dat niet het geval was, had Klunder iets gezegd als: ‘Anders had ik je doodgeslagen’. En Klunder heeft aan een buurman meegedeeld dat ie een knuppel in de schuur had staan voor het geval Sesink langs kwam.” Wat er zich die fatale dag in de schuur van Sesink heeft afgespeeld, weet niemand. Maar Leenhouts stelt dat hij genoeg informatie heeft om de gebeurtenissen in zijn boek te reconstrueren. “Tot voor een maand had ik geen idee, maar nadat er een oproep in de media was verschenen, meldde zich iemand, waarvan één van de ouders de gebeurtenissen min of meer gehoord had.”

Het motief van Klunder? In die tijd waren de leden van de CCCD niet bij elke boer even populair. Hoewel de dienst al enkele jaren voor het aanvang van de Tweede Wereldoorlog in leven was geroepen, werden de werknemers door sommige boeren gezien als halve NSB-ers. “En dat terwijl de Raalter chef van de CCCD na de oorlog in het verzet gezeten bleek te hebben”, vertelt Leenhouts. “Weer anderen keken wel eens door de vingers. Soms omdat ze zelf in de ondergrondse zaten en belang hadden bij een illegaal voedselcircuit voor hun eigen onderduikers, maar ook omdat het vaak boerenzonen waren die bij hun eigen kennissen over de vloer moesten komen. Voor Sesink gold dat niet. Hij kwam van oorsprong uit de Achterhoek. Omdat niemand hem goed kende, kon niemand ook zijn verleden tegen hem gebruiken, zoals nog wel eens gebeurde bij zijn collega’s.”

Of Sesink vaker bij Klunder over de vloer is geweest, kan Leenhouts niet hardmaken. Maar het is wel zeer waarschijnlijk, aangezien elke controleur zijn eigen werkgebied had. In elk geval heeft Leenhouts bewijs dat Klunder illegaal geslacht had. Maar of dat het hele motief was, zullen we nooit weten. “Maar iemand heeft me verteld dat een groot aantal boeren een pact had gesloten tegen de CCCD. Hij suggereerde dat Klunder, ‘vanwege zijn beperkte verstandelijke vermogens’, dat pact wel eens iets te serieus genomen kon hebben.”

Klunder werd in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar. Met aftrek van voorarrest. Het oordeel: schuldig aan dood door mishandeling. Maar volgens Leenhouts gaat het hier om een zware gerechtelijke dwaling. “Klunder heeft immers van tevoren twee keer aangegeven dat ie geen goede bedoelingen had met Sesink. Als je een knuppel achter de deur van je schuur hebt staan, ben je wat van plan, makkelijk zat. Wellicht dat moord een te groot woord is, maar doodslag is het zeer zeker!”

Waarna we dus op de in het begin gestelde vraag uitkomen. Waarom was er zo weinig bekend over de zaak. Leenhouts wijst meerdere oorzaken aan. “Ten eerste kwamen zowel Sesink als Klunder niet uit de buurt. Het gebeurde buiten Raalte. Aangezien de CCCD door sommigen gezien werd als een verlengstuk van de Duitse overheid was het voor veel mensen ook niet geheel duidelijk wie er nou goed of slecht was. En natuurlijk gebeurde het in het midden van de Tweede Wereldoorlog. De mensen waren met andere zaken bezig.”

Met tips kunt u contact opnemen met Jan Leenhouts, tel: 0572-357821, e-mail: jan.leenhouts@versatel.nl. Het onderzoek loopt ondertussen nog door. Leenhouts hoopt zijn boek eind 2013 gereed te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.