ggd alcohol voor jongeren extra ongezond

Te veel alcohol drinken is volgens de GGD IJsselland ongezond voor volwassenen en voor jongeren. Daarom is het advies van hen dan ook: Drink met mate. “Voor jongeren is alcohol extra ongezond, hier is de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan. Onderzoekers zijn het er steeds meer over eens dat alcohol op jonge leeftijd schade aan de hersenen kan aanrichten en tot verslaving op latere leeftijd kan leiden”, zegt Karla Kuiperij, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering GGD IJsselland – team.

“De hersenen ontwikkelen zich tot en met het 24e levensjaar. Excessief alcoholgebruik voor deze leeftijd belemmert de normale ontwikkeling van de hersenen. Bovendien vergroot alcoholgebruik op jonge leeftijd de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd. De schoolprestaties hebben ook te lijden onder alcoholgebruik. Het geheugen functioneert (tijdelijk) minder goed en de nachtrust is slechter. Hierdoor nemen concentratieproblemen toe. Alcohol beïnvloedt de remmingen van een jongere, denk hierbij bijvoorbeeld aan grenzen verleggen op seksueel gebied, onveilig vrijen. Jongeren hebben een extra kans op een alcoholvergiftiging. Het lichaam van een jongere is niet ingesteld op de excessieve hoeveelheden die jongeren soms drinken. Bij een alcoholvergiftiging raak het zenuwstelsel verdoofd, kan de jongere bewusteloos raken en soms zelfs in coma raken, soms met de dood tot gevolg.”

Hoewel Karla Kuiperij er vanuit gezondheidsoogpunt absoluut achter staat om de leeftijdsgrens voor de verkoop van zwak alcoholische drank te verhogen, plaatst ze toch enkele kanttekeningen. “Alleen het verhogen van de leeftijd lijkt me onvoldoende. Aandacht voor handhaving en voorlichting hierbij lijkt me belangrijk. En het is jammer dat dit verhogen van de leeftijdsgrens (nog) niet landelijk ingevoerd wordt, maar mooi dat de gemeente Dalfsen hierin blijkbaar voorop loopt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.