gewoon carolien faalangst 2

In de column van vorige week legde ik mijn waarheid uit over faalangst. Door onzekerheid/angst krijgen mensen stress, wat adrenaline geeft waardoor het lichaam wil bewegen. Mensen worden bij stress uiterlijk stil, juist heel strijdlustig en/of gaan moeilijke zaken vermijden. Soms gebruiken we alle verdedigingsmechanismen tegelijk.

Een mens kan in bepaalde situaties faalangst hebben. Echter er zijn tegenwoordig veel mensen die faalangst als basis in hun leven hebben. Ze lijken ermee te zijn geboren of hebben het van jongs af aan ontwikkeld. Erfelijkheid speelt hierbij een rol, maar ook allerlei grote of kleine ervaringen die moeilijk of niet zijn verwerkt. De angst lijkt voortdurend aanwezig, dus ook de adrenaline en de manier waarop de mens reageert op deze stofjes. Door dit teveel aan stress kan de hersenstructuur veranderen. Het gaat om het limbische (emotionele) systeem in de hersenen, waardoor bijvoorbeeld de stofwisseling, de hormoonhuishouding en andere zaken in het lichaam anders verlopen dan de oorspronkelijke bedoeling.

Naargelang de manier van reageren en erfelijke belasting kun je het gedrag/ de problemen van deze mensen plaatsen onder de stempeltjes autisme, PDD-NOS, Asperger (stil, teruggetrokken gedrag), ADHD (uiterlijk en innerlijk druk), ADD (in het hoofd heel druk), ODD (bij vlagen vreemd, soms asociaal gedrag), etc. Dit noemen we psychische stoornissen. Er zijn steeds meer ouders met kinderen uit deze groepen die graag verder willen zoeken naar oplossingen en/of liever geen medicatie geven.

Een meiske met PDD-NOS kan niet zo snel woorden vinden als andere kinderen haar uitschelden. Ze wil niet schoppen en slaan als reactie. Ze is van oorsprong erg vergevingsgezind en als ze de liefde laat stromen, wordt ze rustig en kan ze wel met kracht ‘stop, houd op’ zeggen. Door dit te doen, krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen. Een jongen met ADHD heeft onder andere de stress die hij via het bloed van moeder tijdens de zwangerschap heeft binnengekregen toen vader zonder werk kwam, een broer van moeder plotseling overleed en andere drukte kunnen loslaten. Hij weet nu wat zijn lichaam, ziel en geest nodig hebben om tot rust te komen, waar hij energie van krijgt en houdt dat in de drukte van het leven behoorlijk goed vol. Hij bouwt samen met zijn arts, met hulp van mij de medicijnen af.

Misschien mag ik u en uw kind ook begeleiden naar meer gezondheid en welzijn? Kijk gerust op staging2.carolienjonkman.nl of reageer via info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.