gewoon carolien faalangst 1

Een kind dat alert is als het oversteekt op straat, goed uitkijkt en weet wanneer het wel en niet veilig de weg over kan, heeft vertrouwen. Als een ouder meeloopt om te kijken of het kind al zelfstandig over mag steken, kan er wat spanning komen. Een goede spanning geeft energie die je kunt gebruiken om je taak goed uit te voeren. Je kunt je dan bijvoorbeeld extra goed concentreren.

Als je voor je wat moet doen al enorme spanning hebt en in jezelf denkt of bijna zeker weet dat het wel zal mislukken, heb je faalangst. Vooral als iemand (denkt dat hij) beoordeeld wordt, kan de persoon faalangstig worden. Het kan gaan om angst voor beoordeling op wat je kent (leren), op ‘erbij’ horen (sociaal) of als je je lichaam moet bewegen (motorisch). Ieder mens heeft op een of meer gebieden in zijn leven wel onzekerheid, misschien zelfs faalangst.

Door angst krijgen mensen stress en dat geeft adrenaline. Als er adrenaline in het lichaam is, dan wil een lichaam dingen doen, bewegen. Je krijgt een rood hoofd, trillende/zwetende handen, hoofdpijn, hartkloppingen, misselijk gevoel, friemelen, druk gedrag. Je begrijpt dat je dan niet goed kunt concentreren, soms is er zelfs een black-out.

Er zijn verschillende manieren hoe mensen met grote onzekerheid/ faalangst omgaan. Ik ken hele stille mensen die het me in vertrouwen vertellen. Soms komen ze heel rustig en stevig over, maar ervaar ik innerlijk veel onrust. Veel mensen hebben bij onzekerheid ‘flink doen’, bij mensen die ze lief hebben, gaan ze zelfs de strijd aan. Dit doen ze vooral omdat ze het juist heel goed/perfect willen doen. Ze werken vaak veel en hard. Daarnaast gaan mensen situaties waarin ze onzeker zijn vermijden, in plaats van oefenen om de situatie/de gedachten beter onder de knie te krijgen.

Gelukkig zijn er vele manieren waarop je faalangst kunt overwinnen. Herken jij de faalangst momenten in je leven? Ben jij dan een stille, flinke of vermijder? Graag begeleid ik je, vertel gerust je verhaal via info@carolienjonkman.nl. Meer info op: staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.