gevolgen kapbeleid raalte worden zichtbaar

In juli 2011 paste de gemeenteraad het kapbeleid aan. Voor het kappen van bomen met een diameter kleiner dan 50 centimeter, die niet in een zogeheten ‘Ecologische Hoofdstructuur’ staan, hoefde geen toestemming meer gevraagd te worden. Het zou de gemeente een bult geld schelen en een heleboel regeltjes overbodig maken. Tot zover de voordelen, want twee bewoners van de Stoevenweg in Heino worden nu elke dag geconfronteerd met de nadelen van de vernieuwde kapregeling. Zo is na het kappen van een boom geen herplant meer nodig.

“Bomen van zestig, zeventig jaar oud mag je nu gewoon kappen. Die bomen zijn al snel een meter of 20 hoog. De mensen die die bomen kappen, die mogen dat gewoon doen, hen valt niets te verwijten. De politici moeten gaan kijken wat ze hebben gedaan.”

Een kleine rondgang met een bewoner van de Stoevenweg in Heino maakt een boel duidelijk. Hoge bomen worden bij de vleet gekapt. In het bos ontstaan open plekken en wat oorspronkelijk verwilderde natuurlijke tuinen waren, zijn inmiddels compleet ingerichte siertuinen geworden. De natuur verdwijnt stukje bij beetje. “Als dit zo doorgaat is er over tien jaar geen bos meer over,” stelt de bewoner. “Ik weet niet of dit de bedoeling is geweest.”

De bewoners hopen dat de lokale politici een beleid voor het buitengebied willen opstellen. “In principe mag je nu een heel bos kappen, bomen van zestig, zeventig jaar oud zijn vogelvrij. Er is geen beleid voor het buitengebied. Ja, het beleid dat er nu is, is dat er over tien jaar geen bos meer is. Ik weet niet of dat de bedoeling is, maar dat lijkt me toch niet.”

De bewoners noemen het besluit van de gemeenteraad in juli kortzichtig. “Het is een korte termijn besluit geweest. De politiek moet eens nadenken hoe het er dan over vijf of tien jaar uitziet. Ik hoop dan ook dat er een politieke discussie ontstaat.”

Aanstaande zaterdag zijn alle gemeenteraadsleden uitgenodigd voor een korte wandeling door het bos. De SP en het CDA hebben reeds aangekondigd met een delegatie langs te komen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.