gemeentehuisje bouwen alsof het monopoly is

‘De slag om Nederland’ (een tv-programma van de VPRO) besteedde er deze week ook aandacht aan: de bouw van gemeentehuizen, nut en noodzaak ervan, en vooral ook: wat kost dat allemaal. In Deventer nemen ze komende week de beslissing: komt er nieuwbouw? Dalfsen en Olst-Wijhe hadden de klus net geklaard voordat de crisis uitbrak.

Welke ingrediënten gooi je in de kookpot waarin je de besluitvorming voor een nieuw gemeentehuis of stadskantoor kookt? Behoefte een kantoorruimte voor ambtenaren. Goede ontvangstruimte voor bezoekers. Trouwzaal. En gelegenheid voor openbare vergaderingen. In het kruidenrekje staat ook het potje ‘status’. Op de een of andere manier hebben we het idee dat de kok daar altijd wat te veel van gebruikt.

In Deventer huurt de gemeente momenteel ruimte in de Leeuwenbrug. Zelf een pand hebben is inderdaad een stuk goedkoper. De zoektocht naar zo’n nieuwe locatie leidt tot geldverslindende redernaties als ‘we verkopen allerlei panden waar we nu in zitten en met dat geld bouwen we het nieuwe pand. Maar klopt het verkoopbedrag van ‘allerlei panden’? In deze crisistijd vast niet. En is het ook nodig? Waarom betrekt de gemeente niet ergens een pand waar alleen die mensen van de Leeuwenbrug in kunnen. Klaar. Nou, omdat het college van B&W niet denkt als ondernemers die weten dat je een euro maar een keer uit kunt geven. Dat is in bestuurlijk Nederland ook niet zo. Want het gaat over andermans euro’s. Die geef je een stuk makkelijker uit. Als ze op zijn, haal je gewoon nieuwe.

Neem het nieuwe gemeentehuis van Dalfsen. Mooi gebouw. Maar alleen de ruimte van de centrale hal al, lijkt groot genoeg om alle kantoorruimte die nodig is, te herbergen. De goed uigeruste leestafel ligt er onaangeroerd bij. Waarom zo’n tafel ingericht voor die paar man en een halve paardenkop die daar op een dag komt?

In Olst-Wijhe is ook een nieuw gemeentehuis gebouwd. In Olst zijn ze er boos over, want het staat in Wijhe. Dus goed voor de gemeenschapszin is het niet. Terwijl er in Olst en Wijhe zulke mooie gemeentehuizen stonden. Statig villa’s, monumentale gebouwen. Hebben ze ingeruild voor een roest-kleurige rechthoekige bak die heel duurzaam zou zijn. Niet bouwen wat je niet nodig hebt, is veel duurzamer.

In Raalte moest het gemeentehuis verbouwd worden, wegens meer ambtenaren na de herindeling. Het gemeentehuis in Heino staat te verpieteren. Ruimte zat, gratis ruimte. Maar ja, Raalte-Heino, dat is wel zeven kilometer uit elkaar.

Als je de ingrediënten van de soep stuk voor stuk bekijkt en je bedenkt wat er uit kan, dan blijft er eigenlijk helemaal niet zo veel over.

Kantoorruimte voor de ambtenaren zou je los moeten koppelen van het gemeentehuis zelf. Ambtenaren hoeven het vervolgens niet beter te hebben dan kantoorpersoneel van willekeurig welke ondernemer die met eigen geld zijn broek op moet houden.

Vergaderruimte voor openbare vergaderingen, heb je ook niet nodig in grootte en omvang van de huidige raadszalen. Meestal zit er geen hond op de publieke tribune want de toneelstukjes zijn beschamend slecht. En als er dan een keer veel volk verwacht wordt, ga dan naar een zaaltje van de plaatselijke horeca. Burgemeester Zoon riep laatst nog dat Erwin Nyhoff zoveel betekent voor Salland. Maar wat doet een gemeente zelf eigenlijk om veel te betekenen voor eigen gemeente? Ze plaatsen hun advertenties bij een landelijke prijsvechter die onder kostprijs de markt kapot maakt. Het gemeentehuis is gebouwd door ondernemers van buiten.

Trouwgelegenheid zijn? Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Maak een deal met ’t Nijenhuis. Iedereen is gelukkig met dat kasteel als trouwlocatie.

En dan die grote ontvangsthallen met ingenieuze verwijssystemen naar wie er wanneer aan de beurt is bij welk loket. Hoe vaak maak je daar als burger gebruik van? Bijna nooit. Eens in de vier jaar een nieuw paspoort en eens in de vier jaar een nieuw rijbewijs. Vaker komen we er niet. We komen vaker bij de Formido, op het industrieterrein. Zo’n loket kan dus wel ergens in dat kantorencomplex waar al die ambtenaren zitten.

Blijven er nog twee argumenten over. Status van de bestuurders. En het hebben van en gemeenschappelijk punt ergens in je gemeente waarvan je kunt zeggen: kijk, dat is ons centrale punt.

Maar wat is nú het belangrijkste punt van Deventer, Dalfsen, Olst-Wijhe, Raalte, Amsterdam, New York, Moskou? Nergens is dat het gemeentehuis.

Blijft over de status van bestuurders. Daar zijn we zo langzamerhand wel klaar mee.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.