en wat vindt de burger er eigenlijk van

Commentaar – Maandag maakt de stichting Volkspeilingen Deventer bekend wat het publiek denkt over het nieuwe stadhuis. Moet er nieuw gebouwd worden aan het Grote Kerkhof? Of kan de gemeente beter minder grootheidswaan tonen en zijn ambtenaren wat goedkoper behuizen. Voorspellinkje doen? Volkspeilingen heeft uitgevonden dat het goedkoper moet. Nog een voorspellinkje doen? De gemeente trekt zich daar niets van aan.

“Als de politiek het zelf niet doet, dan moeten anderen het maar oppakken,” zegt Marien van Schijndel van Volkspeilingen Deventer dinsdag in een special die we uitgeven in Deventer. “Ik heb het eigenlijk wel een beetje gehad met die zogenaamde participatie. Het is een ritueel geworden dat de burger mee mag praten. Maar wat wordt er mee gedaan? Het lijkt steeds meer een verplichting zonder gevolgen.”

Mooie woorden. En de vinger op de zere plek. Elders in de regio zie je dat ook. Dat burgers te gast zijn van de raad om betrokkenheid tussen politiek en burgers te veinzen. Dat er voorlichtingen georganiseerd worden waar je dan vervolgens inhoudelijk niet mee mag praten. Mooi voorbeeld was de discussie over de toekomst van Raalte. Burgers mochten meepraten. Twee avonden werden er belegd. Bij de eerste kwamen er drie opdagen. Bij de tweede avond had de gemeente gewoon ambtenaren verplicht naar die meepraatavond te komen. Officieel is het publiek gehoord. Maar ook al was de inbreng er geweest, de toekomst wordt bepaald door de economie. En door bestuurders die projecten willen neerzetten zodat ze in sollicitatieprocedures voor burgermeestertje spelen opvallen.

Van Schijndel: “Uiteindelijk mag je uit alle kleuren zwart kiezen die er zijn. Dacht jij aan wit? Nou wij vinden toch dat het donkerwit moet worden. Zwart dus. Voor het stadskantoor staan alle politieke seinen allang op groen. Wat het publiek er van denkt, het lijkt er niet toe te doen?”

De nieuwe verbindingen van Zwolle naar Dalfsen, Nieuwleusen en Ommen. Dacht je dat daar het publiek een vinger in de pap heeft? De verbetering van het karrespoor van Zwolle naar Twente, dacht je dat daar de mening van het publiek er toe doet? Een verstandige visie op industriegrond en woningbouwprojecten in Ommen, Raalte, Wijhe, daar luisteren bestuurders met sollicitatiedrang niet naar. Want die bestuurders willen gedeputeerde, burgemeester, elders wethouder worden of hoge ogen gooien in Den Haag.

Van Schijndel heeft nog wel een mooi voorbeeld. De raamprostitutie in de Bokkingshang. Aan de ene kant voert de gemeente beleid vrouwen uit dat leven te halen. Aan de andere kant verhuren ze ruimte voor prostitutie. “De gemeente schept gelegenheid voor een leven dat we kennen van geweld en vrouwenhandel. Willen we dat eigenlijk wel?” Voor hem is dat een volgend thema voor Volkspeilingen Deventer.

Met onze media in Salland, Vechtdal en Deventer sluiten we ons daar van harte bij aan. Wie een bredere discussie op gang wil krijgen buiten de politiek om, nodigen we van harte uit ons daarvoor te gebruiken. Als het volk spreekt, gaan politic vanzelf wel luisteren. Want als dat de beste manier is om hogerop te komen, kiezen ze die weg. Want wij staan er als bedrijf exact in zoals Volkspeilingen Deventer. We willen de burger het woord geven. En dat woord, daar moet het in de politiek over gaan. Geen schijninspraak, maar echte inspraak. Want onder de burgerij zit kennis en wijsheid genoeg. Of zoals Van Schijndel het zegt: er is heel veel burgerlijke wijsheid, gewoon gezond verstand.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.