die dag slaan we maar gewoon even over

Mart uit Heino is een doodnormaal jochie uit Heino. Hij gaat naar basisschool De Springplank, heeft twee broers (Daan van 10 en Joris van 13), is sportief, houdt van waveboarden en voetbal en heeft deze week nog gesnowboard. Verder is ie gek van rockmuziek en kan ie een beetje gitaarspelen. Kinderen van zijn leeftijd willen doorgaans niks liever dan ‘net als de rest’ zijn, alleen is zijn geboortedatum, 29 februari 2004, een beetje ‘anders’. “Toen ik zwanger was en die dag dichterbij kwam, dacht ik steeds: ’29 februari slaan we maar gewoon even over’”, vertelt Alice. “In eerste instantie leek het me voor Mart niet leuk om op die dag jarig te zijn. Ik was ook later uitgeteld. Maar toen ie er was, had ik zoiets van: ‘ach, zo’n dag is toch ook wel bijzonder.’ We vieren de verjaardag nou gewoon op 1 maart, dat is z’n dag. Op 28 februari was Mart er ook nog niet.”

Marts vader Ton kan zich herinneren dat hij die dag de enige ouder in het gemeentehuis was die aangifte kwam doen. “Volgens mij zijn er in de gemeente Raalte die dag verder ook geen andere kinderen geboren. ‘De blij geschrokken ouders’, hadden we op het geboortekaartje gezet. Dat werd niet door iedereen begrepen. Veel mensen dachten dat we bedoelden dat er wat ernstigs was gebeurd, terwijl we op de datum doelden, haha!”

Volgens Alice begreep Mart al op zijn vierde verjaardag dat er iets bijzonders met de datum aan de hand was. “Een keer per vier jaar heeft een jaar een extra dag en net op die dag ben ik geboren”, vat Mart het nog maar even samen. “We vieren de verjaardag dit jaar net zoals andere jaren”, vertelt Alice. “Alleen valt de dag in de vakantie, dus kan Mart pas op 7 maart trakteren in de klas.” Wat Mart wil hebben voor zijn verjaardag? Mart probeert het te vertellen maar de verslaggever verstaat hem niet omdat de jongen net een hap van zijn koek heeft genomen. ‘Wat zeg je?’ Mart begint te lachen en slikt de koek door. “Een op afstand bestuurbare boot! Daar kan ik dan mooi mee spelen in de vijver vlakbij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.