buitensport als therapie bij opvoed dingen

Met ingang van 2014 verdwijnt het Persoonsgebonden budget (PGB). Dat vereist van vele partijen die zorg aanbieden een geheel nieuwe, wat meer bedrijfsmatige aanpak. Zo ook voor Robbert van der Vegt van Opvoed-dingen in Heino. “Met ingang van 2014 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg aan mensen die op wat voor manier dan ook extra ondersteuning nodig hebben. Nu komen de mensen vaak via via bij me. Ik moet er dus voor zorgen dat ze me zo meteen weten te vinden. Verder ben ik ook aan het bekijken of het mogelijk is om samen te werken met andere zelfstandigen in de zorg die de door mij gewenste kwaliteit bieden.”

Opvoed-dingen biedt praktische ondersteuning aan kinderen met een licht verstandelijke beperking of een psychiatrische diagnose. Daarnaast ondersteunt Robbert ouders van dergelijke kinderen bij de opvoeding. Wat de jeugd betreft, kiest hij daarbij heel bewust voor een actieve benadering. Geen therapeutische gesprekken, maar buitensportactiviteiten. “Veel kinderen uit mijn doelgroep zitten in een sociaal isolement.

Als ze niet op school zijn, hangen ze teveel achter de computer en komen hun huis niet meer uit. Het is mijn doel om ze naar buiten te halen. Ik stem mijn programma af op wat het kind kan. We kunnen gaan klimmen of mountainbiken, skeeleren, schaatsen, zwemmen of kanoën. Maar ook creatieve activiteiten als schilderen, sieraden maken en boetseren zijn mogelijk. Veel van de kinderen waarmee ik werk, hebben last van ingebeelde angsten. Dat is niet goed voor hun zelfbeeld. Door samen activiteiten te doen, trek je ze uit hun sociale isolement en werk je aan hun zelfvertrouwen. Dan blijken ze meer te kunnen dan ze zelf dachten. Als bijproduct daarvan kan het er ook tot leiden dat de kinderen beginnen te praten over hun gevoelens. Ik vind dat persoonlijk een veel betere insteek dan gesprekken aan tafel. Zo van ‘jij hebt problemen, vertel maar.’ Bam! Daar zit je dan… Dan klappen de kinderen dicht!”

Robbert trekt ook met enige regelmaat met kleine groepjes kinderen/jongeren (maximaal vier) de natuur in voor korte kampeertrips. Daartoe heeft hij recentelijk een tipi met houtkachel gekocht. Hij mag daarbij rekenen op de hulp van stagiaires. Op dit moment biedt hij ondersteuning aan twintig kinderen, waarvan het merendeel jongens. Dat kan naschools, ’s avonds en in de weekenden. Zijn cliënten zijn afkomstig uit heel Salland en een enkeling zelfs verder weg. Van Dalfsen tot Raalte en van Heino tot Deventer.

Robbert is al sinds ’86 actief in de jeugdhulpverlening. In ’93 begon hij samen met zijn collega Koos Vriend met het aanbieden van outdooractiviteiten voor kinderen met een licht verstandelijke beperking of een psychiatrische diagnose. “Buitensporten en kampeertripjes, precies wat ik nu nog doe, maar toen nog hobbymatig.” Robbert besloot in 2009 van zijn hobby zijn werk te maken. Hij nam de sprong in het diepe en begon voor zichzelf. “Het beleid verandert en ik moet uitkijken dat ik daardoor niet ondersneeuw, maar vooralsnog heb ik de wind in de zeilen. Jeugdzorg is heel positief en de meeste kinderen en ouders belanden via mond-tot-mondreclame bij me. Mijn resultaten zijn goed!”

Opvoed-dingen is gevestigd aan de Els 12 in Heino, tel: 06-19812974. Meer informatie op staging2.opvoed-dingen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.