bdata ziet ook donkere kant aan online werken

We down- en uploaden dagelijks bestanden. Steeds vaker bewaren we belangrijke bestanden ook online. In ict-land noemen ze het de ‘cloud’. De grote vraag is: zijn de consequenties wel helder? En hoe zit het met de kosten? ICT-bedrijf Bdata waarschuwt voor de nadelen die deze populaire werkwijze kan bevatten.

“Het grootste nadeel van cloud computing is dat je afhankelijk bent van een betrouwbare netwerkverbinding,” stelt Frank Rekveld. “Dat geeft de verplichting om online te werken. Vergeet daarbij de kans op storingen niet. Maar belangrijker nog, het vergt veel van het netwerk. Voor bedrijven die met grote bestanden werken, zoals de grafische sector bijvoorbeeld, is het vaak interessanter om hun data binnenshuis te bewaren.”

De specialisten van BData kennen het ICT-landschap en zoeken continu naar de beste oplossing voor hun klanten.Getogen Raaltenaar Mario Riesebeek vertelt: “De cloud is het wereldwijde netwerk van datacentra die door het internet met elkaar verbonden zijn. Voorheen sloegen we gegevens en computerprograma’s op, op de harde schijf van de computer. Tegenwoordig gebeurt dat ergens op het internet. Gevolg: dure computers maken plaats voor eenvoudige apparaten met alleen een internetaansluiting.”

Daarmee veranderen ook continu de mogelijkheden voor het dataverkeer binnen een onderneming. Waar velen de cloud de hemel in prijzen, wijst ICT-specialist BData ondernemers op het feit dat er ook donkere kanten aan deze aanpak kleven. “Wij onderzoeken en berekenen de meest ideale aanpak per onderneming. En voor velen is data buiten de deur helemaal niet zo interessant,” vertelt Riesebeek. “Het gaat ons om de klant. Wat is voor hen het meest interessant?

Samen met collega Frank Rekveld (ook Raaltenaar) legt Mario Riesebeek uit dat de ‘cloud computing’ een hype genoemd kan worden. “Er wordt veel over de voordelen gesproken,” legt Frank uit. “En die zijn er legio, laat dat duidelijk zijn. Maar als we kijken naar flexibiliteit in capaciteit, beheer en betaling, dan geldt dat niet voor elk bedrijf.”

Mario: “Een voordeel van de cloud is dat servers en software in veel gevallen de deur uit kunnen. En dat scheelt nogal in een budget als je kijkt naar aanschaf. Tevens kunnen gebruikers de bronnen efficiënter inzetten, documenten en informatie makkelijker delen en daardoor efficienter werken. Het enige dat je nodig hebt zijn je inloggegevens en een willekeurige computer en hup… je kunt bij je persoonlijke documenten, e-mail en databases.Het wisselen en borgen van cassettes en back-ups is voorbij als je de data buiten de deur hebt. En ook het actualiseren van software want de upgrade gebeurt online.”

“De cloud kent dus een zonnige en donkere zijde. Of het rendeert hangt sterk af van de activiteiten van een onderneming. BData kijkt bij elk bedrijf objectief naar het uiteindelijke doel. We kunnen de klant voorrekenen wat de opties, de voors en de tegens zijn. Zo wordt het proces inzichtelijk en kan er daadkrachtig een keuze worden gemaakt.” Mario enthousiast: “Wij denken daarbij graag mee!”

BData is gevestigd aan de Harderwijkerstraat 7 in Deventer. Zie ook staging2.bdata.nl of bel: 0570-611540

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.