appels en peren langs de ijssel in herxen

De reizende tentoonstelling over de geschiedenis van de fruitteelt in de IJsselstreek is op 15 februari vanaf 19.00 uur te zien in het Dorpshuis van Herxen. De tentoonstelling belicht de ‘bloeiperiode’ van de hoogstamfruitbomen in de IJsselvallei tussen circa 1860 en 1950. Iedereen is van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken.

De tentoonstelling is te zien tijdens een zogenaamde boomgaardbijeenkomst. Rond 20:00 uur wordt een rondleiding gegeven en hierna volgt het boomgaardgesprek, waarin de bezoekers in de gelegenheid worden gesteld met bestuursleden en met elkaar in gesprek te gaan over het verleden, heden en de toekomst van de hoogstamboomgaarden in de streek. Op de boomgaardbijeenkomsten is boek ‘Appels en peren langs de IJssel’ en de beheerkalender, een handleiding voor het beheer van een hoogstamfruitboomgaard verkrijgbaar. Mensen die in het bezit zijn van oude foto’s en voorwerpen die te maken hebben met hoogstamfruitbomen en de verwerking van het fruit, zijn uitgenodigd dit mee te brengen.

De tentoonstelling bestaat onder andere uit een aantal panelen over de hoogstamgeschiedenis in de IJsselvallei die begint rond 1860. In die tijd waren de meeste fruitbomen voor eigen gebruik. De boeren hielden zich vooral bezig met melkveehouderij en akkerbouw. Door de daling van de graanprijs gingen de boeren op zoek naar andere bronnen van inkomsten. De fruitbomen leverden extra inkomen voor de boeren en het vee kon onder de bomen blijven grazen. Zo ontwikkelde zich de hoogstamfruitteelt, de handel en de export. In de twintiger jaren ontstonden er fruitveilingen zoals in Olst, Wijhe, Twello en Deventer. Naast het grote economische belang, moet het er, zeker tijdens de bloesemperiode, prachtig hebben uitgezien. Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts met de hoogstamfruitteelt door toenemende concurrentie met het buitenland. Boomgaarden werden niet meer onderhouden en veel zijn gerooid met door de overheid beschikbaar gestelde rooipremies.

De Stichting IJsselboomgaarden is opgericht in 2007 en zet zich in voor het duurzaam behoud van hoogstamfruitboomgaarden in de IJsselstreek, door eigenaren en beheerders met raad en daad te ondersteunen en verder alles te ondernemen om het behoud te bevorderen. De bijeenkomsten, de tentoonstelling, de beheerkalender en het boek maken deel uit van het project ‘IJsselfruit, inspiratiebron voor landschappelijke versterking’. In dit project worden de toekomstige mogelijkheden van de boomgaarden verkend, het oude gebruik dient hiervoor als inspiratiebron. De groeiende vraag naar streekproducten en plattelandsbeleving bieden nieuwe kansen voor de boomgaarden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zelfplukdagen of streekappelsap.

Er worden in de regio verschillende boomgaardbijeenkomsten georganiseerd:

29 februari: Dorpshuis Welsum, Kerklaan 22, Welsum

13 maart: Camping de IJsselhoeve, IJsseldijk 46 Veessen

28 maart: Dorpshuis Terwolde, Vaassenseweg 3, Terwolde

4 april: Holstohus, Jan Schamhartstraat 2, Olst

12 april: Infocentrum IJssel Rijksstraatweg 109, Den Nul (vanaf 6 april te bezichtigen en op deze locatie blijvend aanwezig)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.