alcoholgebruik heeft te maken met opvoeding

“Het verhogen van de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen is een preventieve maatregel om drinken op (te) jonge leeftijd te verminderen. Het sluit aan bij de landelijke onderzoeken dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid van opgroeiende kinderen. “Maar met alleen het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop en consumptie van alcohol voorkom je overschrijding van de grenzen wat betreft alcoholgebruik niet”, stelt Erika Kloekhorst-Augustijn, Ambulant jongerenwerker van Stichting Maatschappelijke Opbouw Nieuwleusen (SMON) in Dalfsen.

Volgens Erika heeft het alcoholgebruik niet alleen te maken met leeftijd, maar ook met opvoeding. “Het is een taak van ouders om hun kinderen op een verantwoordelijke manier met alcohol te leren omgaan. Als de overheid de leeftijdsgrens verhoogt, zal het ook moeten investeren in goede voorlichting op scholen en gerichte acties vanuit de samenleving.”

Wat het effect van het verhogen van de leeftijdsgrens zal zijn, weet de jongerenwerkster niet, maar dat de maatregel op weerstand zal stuiten lijkt haar zeer waarschijnlijk. “Zeker in de eerste jaren zal dit het geval zijn. Maar volgens mij is het gewoon een kwestie van wennen. En ik verwacht wel dat de meeste ouders zich zullen houden aan de wet en geen drank voor hun kinderen kopen.”

In het kader van alcoholmatiging heeft de SMON enkele jaren geleden besloten geen alcohol meer te schenken in het jongerencentrum. Dit leverde in eerste instantie ook weerstand op, maar jongeren zijn er inmiddels aan gewend geraakt en het heeft slechts voor een korte periode invloed gehad op de bezoekersaantallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.