adele en gotye op raalter carillon

Beiaardier Henk Veldman speelt in de komende periode met enige regelmaat actuele popmuziek op het carillon van de Raalter Kruisverheffing. Beiaardier Veldman bespeelt twee keer per week het carillon, op woensdagmorgen om 11.00 uur en op vrijdagavond om 19.30 uur.

Veelal worden bewerkingen van klassieke muziek gespeeld of speciaal voor het carillon gecomponeerde muziek ten gehore gebracht, maar binnenkort klinken ook actuele popnummers uit de toren. Veldman heeft muziek van Adele, Rihanna, Katy Perry, Coldplay en Gotye bewerkt. Anders dan dikwijls wordt gedacht, leent zich de moderne popmuziek goed voor een vertolking op de beiaard. “Meestal is de harmonische basis eenvoudig van structuur en kan de ritmische complexiteit goed worden vertaald naar beiaard,” stelt Veldman.

Veldman wil aantonen dat de weerstand die vele collega’s voelen om popmuziek op de beiaard te spelen, op een misverstand berust. “Al valt er natuurlijk over smaak en muzikale voorkeur niet veel te twisten. Zo is het prachtige nummer ‘Somebody that I used to know’ (Gotye) uitermate geschikt voor vertolking op de beiaard vanwege de ostinate baslijn en is het nummer ‘Rolling in the deep’ (Adele) een genot om te spelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.