wim plattel respect moet je verdienen

Al bijna 25 jaar is Wim Plattel het gezicht van de horecabeveiliging in Raalte. Eerst ruim twintig jaar in De Leeren Lampe en nu al bijna vier jaar in de Gouverneur. En elke week voert hij zijn werkzaamheden weer met evenveel plezier uit. “Als ik er geen plezier in had, dan was ik al gestopt. Ik heb ook een gewone baan, niet in de beveiliging. Maar ik vind het werk zo leuk dat ik elke week vrolijk bij de deur sta. Vroeger waren uitsmijters vooral groot en weinig sociaal. Dan zag je ze met een chagrijnig gezicht bij de deur staan. Dat heeft invloed op de sfeer.”

Dat iedereen Wim kent, is niet gek. Zodra je bij de Gouverneur aan komt, staat de deur al wagenwijd voor je open en word je vriendelijke door hem begroet. En dat is volgens hem ook de succesformule. “Ik ben nog een echte gastheer. Ik woon in Raalte en veel klanten ken ik natuurlijk ook privé. Dat is ook belangrijk. Wanneer ik weet dat bijvoorbeeld een kennis van iemand is overleden, dan maak ik een praatje met die persoon zodra ik hem zie. Dat wordt erg gewaardeerd en dat schept een band. Natuurlijk is er wel eens een meningsverschil, maar dat kun je bijna altijd oplossen met praten. Ook werkt alles even aanzien wel. Als er bijvoorbeeld iemand op de bar staat, dan wacht ik dat altijd even af. Na een minuutje ga ik naar hem toe en zag ik ‘nu heb jij je moment gehad. Iedereen heeft je gezien, dus kom er nu maar af.’ Dat werkt veel beter dan die persoon van de bar trekken. Ik ben zelf ook jong geweest. Je moet je een beetje kunnen verplaatsen in de jongeren en hun taal spreken.”

Het afgelopen jaar werd gedomineerd met berichten over uitgaansgeweld. ‘Raaltenaren schoppen discoganger bewusteloos’, ‘Deventenaar slaat portier Zaal Dijk’, Heetenaar slaat meisje met vuist in gezicht’. Maar het ergste bericht was natuurlijk de dood van een 20-jarige Wierdenaar in discotheek Lucky in Rijssen. “Wat er in Rijssen is gebeurd, is natuurlijk verschrikkelijk”, stelt Wim. “Al het uitgaansgeweld is uiteraard erg. De beveiliging in Raalte, maar ook bij andere discotheken en kroegen, zet zich voor de volle tweehonderd procent in om het zo veilig mogelijk te maken. Het vervelende is dat de media vol op elk incident duiken. Dat is ook te verwachten, want het scoort. Maar het heeft enorme gevolgen voor de horeca. Alles moet in een paar uur verdiend worden. Als er één ding mis gaat, dan is de hele avond bedorven. En bezoekers blijven de volgende keer ook weg. Maar mensen vergeten dat het vaak maar twee mensen zijn die ruzie hebben. Over de honderden andere bezoekers die wel een leuke, gezellige avond hebben gehad, lees je niets. Dat vind ik jammer. Buitenstaanders zien altijd alleen de negatieve dingen. Maar ik zit er middenin. Elk incident is er natuurlijk één teveel, maar de horeca doet stinkend zijn best. Gelukkig gaat het de laatste jaren in Raalte behoorlijk goed en is er weinig uitgaansgeweld. Ouders kunnen hun kinderen met een gerust hart uit laten gaan in Raalte.”

Angst

Bang om tussen een ruzie te springen is Wim nooit. Ook niet nadat hij in juni 2007 bewusteloos werd geslagen en getrapt door een groep jongeren. “Ik ben nooit boos geweest op deze jongens, maar wel nieuwsgierig naar waarom ze mij moesten hebben. Dat was ook het eerste wat iedereen aan mij vroeg. Waarom moesten ze jou hebben Wim? Het antwoord weet ik nog steeds niet. Ik wilde wel in gesprek met deze jongens, maar de politie raadde mij dit af. Vooral omdat deze groep bekend was bij de politie. Maar bang ben ik nooit. Wanneer er een onbekende bij mij aan de voordeur staat, dan doe ik gewoon open. En na mijn werk ga ik naar huis zonder achterom te kijken. Ik blijf altijd positief en weet dat ik niemand iets aan heb gedaan. Wanneer ik tussen een ruzie kom, zeg ik ook altijd tegen beide partijen dat ik met beide geen problemen heb en geen kant kies, maar dat de ruzie wel opgelost moet worden. Soms moet je gewoon iemand bij de oren pakken, maar ik probeer altijd te praten. Ook wanneer ik iemand de volgende dag in het dorp tegen kom. Dan roep ik hem altijd even bij me en vraag ik wat er nou aan de hand was. Dat zorgt er voor dat ik ook respect krijg. Ik woon in Raalte, dus je komt elkaar overal tegen. Het zou hypocriet zijn als ik een week zou wachten voordat ik er over begin. Daar ken je elkaar te goed voor.”

Uitgaanstijden

Als ‘sfeerbewaker’ heeft Wim uiteraard ook een mening over de recente discussie aangaande de sluitingstijden van De Leeren Lampe. “Raalte heeft De Leeren Lampe nodig en langer open moet kunnen. Of het er veiliger op wordt weet ik niet. Wat je kunt krijgen is dat mensen eerst naar de kroeg gaan en daarna naar De Leeren Lampe. Dan krijg je al beschonken mensen aan de deur. Daar moet je op inspelen. Maar ik hoop van harte dat het wel gaat lukken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.