waterschap waterstanden zijn beheersbaar

In het noorden van het gebied (Rouveen, Nieuwleusen, Staphorst) draaien de gemalen Galgenrak en Streukelerzijl volop. De sloten zitten vol, op sommige plaatsen staat het water 40 tot 50 cm boven het zomerpeil. Op veel plaatsen staan plassen water op het land. Hier en daar stroomt water richting waterbergingen.

Ook bij Kampereiland, Mastenbroek en Genemuiden worden de waterpeilen in de gaten gehouden en werken de gemalen volop. In de Willem Meijerpolder en de Mandjeswaard wordt op een klein deel van een dijk bekramming aangebracht. Bekrammen van een dijk houdt in dat de dijk wordt bekleed met een ‘geotextiel’, een kunststof doek. Dit doek wordt bevestigd met stalen pennen of ‘krammen’.

In het zuiden van het gebied (Zwolle, Raalte, Deventer) is de situatie beheersbaar. In het gebied de Raarhoek en rond Wesepe lopen langzaam de waterbergingen vol. Ook is een aantal kleine waterbergingen bij Dalmsholte in gebruik om water tijdelijk te kunnen parkeren en gecontroleerd te kunnen afvoeren richting het Overijssels Kanaal. Met waterbergingen wordt ruimte voor water benut waardoor niet al het water naar lager gelegen gebieden stroomt en daar wateroverlast veroorzaakt.

In de Overijsselse Vecht heeft het waterschap de kleppen van de stuwen Vilsteren en Vechterweerd (bij Dalfsen) plat gelegd om het rivierwater te kunnen afvoeren. De situatie is beheersbaar en niet extreem, stelt het waterschap. In Zwolle zijn donderdag aan het einde van de middag drie coupures langs het Zwarte Water gesloten, ter hoogte van de Blaloweg. Een coupure is een onderbreking in een waterkering, bijvoorbeeld door een straat. Aan de zijkanten van de coupure zijn kleine muurtjes aangebracht, zodat de onderbreking in de waterkering kan worden gesloten met balken.

Naast dat waterschapsmedewerkers de situatie in het gebied nauwlettend volgen, is donderdag een deel van de mobiele waterkering in Kampen gesloten door de Hoogwaterbrigade. Ook werd de Balgstuw bij Ramspol gesloten het water tegen te houden dat vanaf het IJsselmeer en Ketelmeer het gebied instroomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.