verzet tegen proefboringen steenkoolgas

De provincie heeft minister Verhagen afgeraden om een vergunning af te geven aan twee bedrijven die proefboringen willen doen naar steenkoolgas in een groot deel van Overijssel. Ook in Raalte, Olst-Wijhe, Ommen en Dalfsen willen de bedrijven op zoek naar gas. Dat wil de provincie niet hebben, met name door de werkwijze die gehanteerd wordt. Deze werkwijze kan namelijk grote gevolgen hebben voor het milieu.

Ko van Huissteden van Stop Steenkoolgas, een actiegroep tegen boringen, legt uit waarom het boren naar steenkoolgas zo schadelijk is voor het milieu. “Om steenkoolgas te winnen moeten er heel veel boringen gedaan worden. Daarnaast is de kans vrij groot dat er een heleboel water met chemicaliën bij de boringen gebruikt wordt. Dat kan bodemverontreiniging tot gevolg hebben.”

De winning van steenkoolgas gebeurt volgens Van Huissteden middels het omstreden ‘fracking’. Dat is de aardlaag waarin het gas opgesloten zit, openbreken. En dat gebeurt weer door er water, zand en chemicaliën onder hoge druk er op te pompen.

De gevolgen voor het milieu bij steenkoolgaswinning zijn volgen de woordvoerder van Stop Steenkoolgas niet te vergelijken met de gevolgen van aardgasboringen. “De steenkoolgaslagen zijn niet zo goed doorlatend als die van aardgas. Je moet op veel meer plaatsen boren, dus veel openbreken en je hebt veel water en chemicaliën nodig.”

Ook trekt Van Huissteden de bedrijven die de vergunning hebben aangevraagd in twijfel. “De bedrijven doen alsof het over boringen naar gewoon aardgas gaat. Ik heb het vermoeden dat ze zelf liever niet zeggen dat het om steenkoolgas gaat, omdat dat nogal gevoelig ligt.”

Ook de provincie Overijssel gaat er vanuit dat het om steenkoolgaswinning gaat, maar ook als het aardgaswinning betreft, is de provincie geen voorstander. “Ook conventionele gaswinning kan schadelijke effecten hebben,” stelt Overijssel. “Of het om conventioneel gas gaat of om steenkool- of schaliegas, het blijft zaak om waakzaam te zijn voor nadelige effecten voor milieu en woonomgeving.”

Omdat er volgens de provincie teveel onduidelijkheid is over de gevolgen van de boringen voor het milieu, heeft de provincie een negatief advies aan de minister gegeven. Mocht de minister ondanks het negatief advies toch een vergunning afgeven, laat Van Huissteden weten daartegen in protest te gaan. Ook sluit hij verdere acties niet uit. “Maar dat hangt ook een beetje van de bewoners in het gebied af. Ik ben bereid om mensen bij te staan die zich tegen de vergunning willen verzetten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.