veel complicerende factoren bij inbraken

“Je wilt inbrekers zo lang mogelijk buiten houden en als het ze dan toch lukt, zo kort mogelijk binnen.” Zo vat Erik Beekman van Beekman Elektro in Raalte het kort samen. Met zijn bedrijf richt hij zich ook op de verkoop en (eventueel) installatie van elektronische inbraakbeveiliging. “Zo lang inbrekers buiten staan, zijn ze kwetsbaar. Dat kun je dus bereiken door te zorgen voor goed hang- en sluitwerk. En met onze alarmsystemen zorg je ervoor dat je ze zo kort mogelijk binnenhoudt. Dus voordat ze bij de waardevolle spullen komen of de boel vernielen.”

Maar inbraakpreventie voor dorpshuizen, sportcomplexen en multifunctionele accommodaties blijft moeilijk, stelt Beekman. Dat wordt onderstreept door Willy Wijnbergen van Inbraakbeveiliging Wijnbergen in Nieuw Heeten. “Vaak zitten dergelijke centra een stukje buiten de bebouwde kom. Dan kun je wel investeren in goed hang- en sluitwerk, maar dan slaan ze gewoon een ruit door. Er is toch niemand die ze hoort. Als je kiest voor elektronische beveiliging moet wel iedereen met het systeem kunnen werken. Zo’n gebouw heeft vaak meerdere gebruikers die allemaal een sleutel hebben. Die kunnen op elk moment van de dag binnenlopen. Je loopt daarbij risico op valse alarmen. De communicatie onderling moet dus wel goed zijn.”

Beekman voegt toe: “Dat risico op valse alarmen kun je wel ondervangen door in en uit te schakelen met labels. Dan hoef je geen codes te gebruiken, waardoor er minder fouten gemaakt worden en de valse meldingen beperkt blijven. Voor 240 euro per jaar, inclusief BTW, kun je je alarmsysteem koppelen aan een meldkamer. Dan wordt bij een melding meteen de contactpersonen gebeld zodat die actie kan ondernemen. Als er meerdere melders zijn afgegaan, kan de meldkamer direct de politie inschakelen. Zo heb je altijd actie na een melding.”

Woningeigenaren proberen vaak te zorgen voor extra verlichting. Lampen gekoppeld aan bewegingssensoren. “Maar ook dat hoeft bij multifunctionele accommodaties niet altijd een goede zaak te zijn”, stelt Wijnbergen. “Als je buitenaf zit, zijn de inbrekers je er alleen maar dankbaar voor.”

De situatie bij de multifunctionele accommodaties, dorpshuizen en sportcomplexen is dus totaal niet te vergelijken met die bij reguliere woningen. Niet alleen wat betreft ligging, maar ook wat betreft het aantal deuren en ramen. “Je wilt vertraging creëren”, stelt Wijnbergen.

“Dat kan prima met driepuntsloten. Maar dan praat je over 400 euro per deur.” Installatie van betere sloten en functioneel sluitwerk wordt zo dus een dure aangelegenheid. En datzelfde geldt voor alarmsystemen. “Bij een woonhuis ben je al vanaf een bedrag van circa 1.000 euro klaar”, vertelt Beekman.

“Voor dat geld krijg je twee bewegingsmelders, twee deurcontacten, een sirene, een codebediendeel en een draadloze centrale. Maar bij een multifunctionele accommodatie is vaak veel meer materiaal nodig. Afhankelijk van de grootte van een pand en het aantal deuren zit je al zo aan een bedrag van tussen de drie- en vijfduizend euro.” Ondanks alle bezwaren en complicerende factoren kiezen toch veel multifunctionele accommodaties voor een alarmsysteem. Beekman probeert hier- en daar wat water bij de wijn te doen in de vorm van sponsoring. “En daarnaast mag je doorgaans rekenen op de hulp van vrijwilligers waardoor het totale kostenplaatje ook weer naar beneden kan.”

Toch heeft Wijnbergen wel een suggestie waarmee de problemen eventueel te tackelen zijn. Die bestaat uit de realisatie van een afsluitbaar compartiment zonder ramen waar geld en waardevolle materialen opgeslagen kunnen worden. “Een hok met maar één deur. Daar hang je goede, deugdelijke sloten aan en dat combineer je met een elektronisch alarmsysteem. Maar nogmaals, dan moet de communicatie wel goed zijn. Het is en blijft mensenwerk. En ja, bij geen enkele vereniging is het weelde. Het financiële plaatje is vaak een belemmering. Je praat wel over bedragen.”

Beekman raadt huizenbezitters in elk geval aan niet te bezuinigen op hang- en sluitwerk. Hij wijst daarbij op de SKG-normering van de onafhankelijke organisatie voor bouwnijverheid SKG. “Een ster is goed voor drie minuten vertraging, twee sterren voor vijf minuten en drie sterren voor tien minuten. Bij woningen die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk wordt er relatief weinig ingebroken. Het heeft dus absoluut nut. Maar het is vaak een sluitpost op de begroting. de mensen kijken er niet naar. Terwijl je vaak voor een tientje meer per raam en deur al gecertificeerd materiaal hebt.”

Ondanks alle complicerende factoren die gelden voor de beveiliging van multifunctionele accommodaties, zijn maatregelen niet nutteloos. Ook al lukt het daarmee niet om de inbrekers buiten te houden, dan nog behaal je er op verzekeringsgebied voordeel mee. “Om te beginnen kun je korting krijgen op je inboedelpremie”, stelt Beekman. “Maar dat gaat maar om een relatief klein bedrag. De echte winst zit ‘m in de verlaging van je eigen risico. Als je je centrum met goede materialen beveiligt, kan het eigen risico omlaag van 2.500 naar 250 euro. Maar daarnaast is het ook nog zo: je wilt het ze zo moeilijk mogelijk maken, het laatste dat je wilt, is ze helpen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.