straatpraat alcohol vanaf 18 jaar

De gemeente Dalfsen wil dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol verhoogd wordt van 16 naar 18 jaar. In een brief aan de Eerste Kamer bepleit de gemeente haar wens.

“Als gemeente vinden wij het zeer belangrijk dat jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. Het

alcoholgebruik onder veel jongeren baart ons dan ook grote zorgen,” schrijft de gemeente. “In het alcoholmatigingsbeleid dat wij en vele andere gemeenten met ons voeren, merken wij dat preventief beleid het meeste effect heeft bij (de ouders van) jongeren tot 16 jaar. Maar als jongeren eenmaal 16 zijn, is het veel moeilijker om een gedragsverandering bij zowel de jongeren als hun ouders te bewerkstelligen. Doordat de leeftijdsgrens voor de verkoop van zwakalcoholische drank nog altijd 16 jaar is, is dit ook de maatschappelijke norm geworden. Dit terwijl veelvuldig alcoholgebruik ook bij jongeren ouder dan 16 jaar erg schadelijk kan zijn. Het jonge brein is dan nog volop in ontwikkeling en te vaak en te veel alcohol verstoort deze ontwikkeling.”

We vroegen op straat in Raalte naar de mening van een aantal passanten.

‘Dan gaan ze wel de keten in’

“Het is me een beetje te betuttelend”, vindt Gertien Obdeijn uit Lettele. “Dan gaat de jeugd wel de keten in. Overal maken ze tegenwoordig regeltjes voor. Dit mag niet, dat mag niet. Het wordt steeds gekker. Je kunt zelf toch ook nadenken. Het is toch ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Ik dronk ook wel eens wat toen ik 13, 14 was. Er is alleen wel één verschil. Tegenwoordig zijn de mixdrankjes heel populair, die drink je weg als limonade. Dat had je vroeger niet met de bessenjus.” Dochter Sienna (16): “Ik zou dan toch proberen om alsnog aan alcohol te komen. Als ik alcohol drink, dan is het meestal bier en geen misdrankjes. Bier voel je ook aankomen.”

‘Het zijn vaak de jongeren net onder de 18’

Zussen Gera Oosterwechel uit Luttenberg en Jac Jansen uit Hellendoorn vinden het idee van de gemeente Dalfsen niet verkeerd. “Hoe vaak hoor je wel niet over de trammelant die ontstaat onder invloed. Agressie, vernielingen. En het zijn dan vaak jongeren onder de 18. Alcohol brengt zoveel overlast met zich mee dat er wel wat meer toezicht op mag zijn.” Zelf hielden ze het vroeger ook meestal rustig. “Toen ik mijn rijbewijs had gehaald, mocht ik van pa de auto mee”, vertelt Jac. “Maar dan dronk ik uit principe ook geen druppel. Dat maakte me echt niet uit. Ik kan ook wel lol hebben zonder.”

‘Als je alcohol wilt, krijg je het toch wel’

Het initiatief van de gemeente Dalfsen krijgt de handen niet op elkaar van Melissa (17) uit Lemelerveld en Hilde (16) uit Raalte. “Als je uitgaat en alcohol wilt, krijg je het toch wel”, vertelt Hilde. “Dan laat je het gewoon halen door een oudere zus of broer of vriendin.” Melissa: “Ook toen ik 15 was, kwam ik er bij het uitgaan heel gemakkelijk aan. Het ligt er ook een beetje aan hoe oud je er uit ziet. Bij tentfeesten zijn ze wel wat strenger. Daar werken ze vaak met die polsbandjes.” Melissa werkt zelf bij een uitgaansgelegenheid en daar maakt de kwalijke gevolgen van excessief alcoholgebruik van dichtbij mee. “Daar zie ik elke week wel jongens van 15, 16 jaar die echt heel dronken zijn en moeten worden opgehaald door hun ouders. Maar om de leeftijdsgrens te verhogen, dat werkt niet. Als het nog niet mag, is het veel leuker om te proberen om aan alcohol te komen. Toen ik 16 was en dus mocht drinken, haalde ik mijn schouders op. ‘Ja, nou is het eigenlijk niet leuk meer…’”

‘Ik denk niet dat het helpt’

Wim Hekman uit Broekland ziet wel wat in het idee, maar nuanceert ook meteen. “Ik denk niet dat het echt helpt. Dan gaat de jeugd wel ergens voordrinken. Toen ik die leeftijd had, dronk ik nog niet. Dat hoefde ik thuis ook niet te proberen. Ik denk dat ik mijn eerste biertje dronk in mijn diensttijd. Maar tegenwoordig is het vrijheid, blijheid. De jeugd wil alles zelf ontdekken en zelf weten. Wat dat betreft, is het ergens wel jammer dat de dienstplicht is afgeschaft. Ik bedoel echt niet dat iedereen weer het leger in moet, maar een sociale dienstplicht, een tijdje lang vrijwilligerswerk doen, is misschien helemaal niet zo’n slecht idee. Gewoon weer luisteren naar iets dat je wordt opgedragen. Toen ik in het leger zat, was dat niet anders. Daar hoefde je niet te denken, dat werd niet van je gevraagd, gewoon doen. Dat sloeg dan soms ook wel weer door, maar toch.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.