spijkerschrift heen en weer

De buskaart van mijn zoon is over de datum en moet vernieuwd worden. Voor de kerstvakantie volstond dat nog met een OV-chipkaart als stamkaart en een papieren maandkaart. Maar sinds 1 januari moet alles elektronisch. Bij het oplaadpunt vertelt een briefje dat het vervoersproduct alleen besteld kan worden via het internet. Een klant bij het loket hoor ik gefrustreerd zuchten als zij ook naar het internet verwezen wordt. Er gaan al genoeg verhalen rond over de OV-chipkaart en ik zie de bui al hangen. Een flinke storm, zeg maar.

Ik kruip achter mijn computer en maak een bestelling op de OV-site. Centrumzone? Sterwaarde? Vanaf welk centrum moet je een zone rekenen? Mijn dorp heeft er twee, of bedoelen ze het centrum vanwaar de reis naartoe gaat? Of de buslijn vanaf centrum Zwolle naar het centrum van Hardenberg? En de sterren? Geen idee. Ik bel wel. “Dan moet u vanaf het vertrekpunt naar het eindpunt het gemiddelde nemen, dat is dan de centrumzone,” vertelt de telefonist. ?? Ja, ja. “Weet u wat? Ik kijk wel even via de site met u mee,” meld ik hem. Na enig gezoek zijnerzijds zegt de man dat hij het ook niet weet en verwijst mij naar de Vervoerder. Daar zijn ze kort van stof. “Geen idee, u moet hiervoor niet bij ons zijn.” Punt. “Maar, maar…” Tuut, tuut, tuut.

Goed, dan maar weer de OV. “Probeer 0900-9292 maar eens, wellicht weten zij het.” Telefoontje nummer vier. Daar zijn ze een stuk behulpzamer, opgelucht vul ik op de site de juiste informatie in. Maandabonnement… klopt, drie sterren maar liefst. Reductietarief, klopt. Betalen… ook weer gepiept. Klaar. Het enige wat ik nu moet doen is weer terug naar het oplaadpunt. En daar blijkt mijn bestelling niet te bestaan. – tuuterdetuut nog an toe! –

“U bent de zoveelste al,” vertelt de loketdame. “Maar ja, het OV vertelt ons alleen dat we moeten doorverwijzen naar de site,” Na nog drie pogingen wil ik het apparaat een schop geven. Ik ga wel weer bellen. Zucht. Bij het overgaan meldt een bandje dat mensen met problemen bij het oplaadpunt een ander moment te kiezen voor het bellen. Ik ben niet van gisteren en kies optie drie. “Dat apparaat lijkt mij kapot, probeer het bij een ander oplaadpunt,” adviseert de OV-chipmunk, die ik te spreken krijg zonder een wachttijd. Argwanend steek ik het pasje in het apparaat van een ander oplaadpunt, warempel, het lukt. Gelukkig blijft het bij een storm in een glas water. Volgende maand mag ik het weer proberen. Laat dan de weersverwachtingen wat gunstiger zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.