provinciebestuur schaft de natuur af

Commentaar- Wat voor de vorige coalitie nog een speerpunt was, is voor het huidige provinciebestuur het afvoerputje geworden. Milieu en natuur: streep er door. Die omslag was te voorspellen omdat het CDA de PvdA verruilde en nu over rechts gaat. Met meerderheid van stemmen, dus niks mis mee. Gedeputeerde Theo Rietkerk is de enige gedeputeerde (wethouder op provincieniveau) die in beide besturen zat en hij heeft er geen enkele moeite mee. Zo groen hij eerst was, zo belangrijk vindt hij nu ineens dat er meer wegen komen.

Niet gek overigens, die omslag van Rietkerk, want hij kreeg 1,1 miljoen maaivergoeding voor de riettelers in de Kop van Overijssel. Die ruilhandel met Den Haag maakte hem voorstander van het natuurbeleid van CDA-collega Bleker. Opportunisme, Rietkerk wil nog een keertje weer naar Den Haag.

Ogenschijnlijk lijken dat twee verschillende hoofdstukken in een boek, dat natuurbeleid van Bleker en de subsidie aan de riettelers. En Rietkerk zal dat ook altijd volhouden. Maar het is te doortrapt, de manier waarop Rietkerk zijn provincie achter Bleker kreeg, meteen ook heel efficiënt. De riettelers in de Kop van Overijssel raakten hun subsidie kwijt. Ze hebben daar zulk goed riet, dat er al sinds jaar en dag Haags geld bij moet om het te maaien. Niks mis mee, we betalen belasting om de overheid speelgeld te geven. Maar iedereen moet bezuinigen, dus de riettelers ook. Het mes ging er hard in, riettelers schreeuwden moord en brand. Rietkerk (what’s in the name?) lobbyde toen 1,1 miljoen rijksgeld naar de Kop van onze provincie, voorwaar en huzarenstukje. Want alles moet minder en dan toch meer geld ter ondersteuning? In Overijssel stemde uiteindelijk een meerderheid van CDA, VVD, Christenunie, SGP en PVV voor het akkoord. Tja, je moet wat bij elkaar scharrelen voor een meerderheid.

Elkaar verder helpen, beetje netwerken, elkaars handen wassen, er is allemaal niet zo veel mis mee. Sterker nog: je hebt elkaar nodig en samen sta je sterk. Maar het is fijn als die dingen wat meer openbaar gebeuren. En het is nog fijner als je ruilhandel niet pleegt ten koste van grote zaken. Want waarom zijn Groningen, Friesland, Drenthe en Noord Brabant tegen het natuurakkoord van Bleker dat in Overijssel straks uitgevoerd gaat worden? Omdat de natuur er mee naar de knoppen gaat. En omdat beleid van tientallen jaren de nek omgedraaid wordt.

Twee belangrijke peilers van het vroegere natuurbeleid waren de aanleg van verbindingszones en het terug geven van agrarische grond aan de natuur. Die verbindingszones moesten natuurgebiedjes van enige omvang met andere natuurgebiedjes van enige omvang met elkaar verbinden. Fauna (en daarom ook flora) maken dan via die verbindingszones gebruik van beide gebieden en eigenlijk heb je dan één nieuw groter natuurgebied. Hoe meer verbindingen, hoe groter het natuurgebied waar de natuur zijn gang kan gaan. Dat plan was internationaal (Natura 2000). Maar Nederland trekt zich er nu uit terug. Bleker zegt van niet, “dat is aan de provincies”, legt hij uit. Maar eerst was dit rijksbeleid, nu het provinciaal beleid is, krijgen de provincies er geen geld meer voor. Met de overdracht van taken schrapt hij meteen 600 miljoen euro. “Zoek het zelf maar mooi uit”, zegt Bleker niet, maar bedoelt hij wel.

Die andere peiler van het natuurbeleid is het terug geven van agrarische grond aan de natuur. Het mes sneed aan twee kanten. Want er werd grond gekocht van stoppende boeren, die hadden zo tenminste nog enig profijt van hun land. Nu niet meer. Dus dat beleid van Bleker doet ook stoppende boeren de das nog eens extra om. Lekker bezig. Daarom zijn de drie noordelijke provincies en Noord Brabant tegen. Daarom stelt Flevoland haar besluit uit. Want dat soort boeren vindt je juist in die provincies. En in Overijssel.

Hoe belangrijk is de natuur voor Overijssel? Heel belangrijk. De provincie, met name het Vechtdal en Salland, is in grote mate afhankelijk van natuur. En tegelijk stoppen er voortdurend veel boeren, die maar al te graag hun land – tegen betaling – om laten zetten in natuur. En dan de natuur zelf, die kan ook wel een helpend handje gebruiken. Met een beetje meer biodiversiteit zouden bijen het wellicht weer beter kunnen gaan doen. Die beestjes bevruchten al onze fruitbomen, dus we hebben ze hard nodig. Maar voor hen is ‘het jaar van de bij’ barslecht begonnen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.