pfff wat een persbericht

Commentaar – Soms krijg je van overheidsvoorlichters persberichten binnen, dat je denkt: er kan nog veel meer bezuinigd worden. Zo ook deze: Deventer, Raalte en Olst-Wijhe gaan meer samenwerken op het gebied van toezicht en handhaving. De colleges van B&W hebben het ‘handhavingsuitvoeringsprogramma’ voor 2012 vastgesteld. Sorry voor die naam, maar zo hebben ambtenaren dat genoemd.

Een voorlichter: “De onderlinge samenwerking staat daarin centraal, maar er is ook ruimte voor lokale thema’s. Op basis van een risicoanalyse heeft iedere gemeente speerpunten benoemd. Uit de risicoanalyse blijkt, dat de focus vooral gericht moet zijn op publieksgerichte gebouwen, zoals kantoren, bedrijven, scholen, kinderdagverblijven. Omdat daar veel mensen samenkomen staat daar de veiligheid voorop.” We hebben dit niet verzonnen. De Sallandse gemeenten hebben een risicoanalyse gedaan en hebben ontdekt dat er in kantoren en flats veel mensen bij elkaar komen.

“Vooral illegale activiteiten in het buitengebied en het illegaal storten van verontreinigde grond pakken de gemeenten gezamenlijk aan. Op milieugebied gaat het om bedrijven en inrichtingen die werken met gevaarlijke stoffen. Door actief aan de slag te gaan met deze prioriteiten, moet het naleefgedrag van vergunninghouders verbeteren.”

Resultaat: “De gemeenten gaan minder controleren bij goed gedrag, maar strenger optreden bij overtredingen.” Onze tegenvraag: Hoe weten ze dat het ergens goed gaat?

“Belangrijk is dat de effecten van de handhaving zichtbaar zijn. Handhaving is erop gericht dat inwoners en bedrijven zich aan wetten en regels houden, zodat de inwoners zich beter beschermd voelen. Daarom staan in het uitvoeringsprogramma meetinstrumenten. Zo houden de gemeenten de vinger aan de pols en kunnen zij eventueel bijsturen.” Wat je ook kunt doen, is kijken hoeveel onzin-regels je inmiddels bedacht hebt.

In Deventer ligt de focus op milieugebied met name op bedrijven en inrichtingen die werken met gevaarlijke stoffen. Andere belangrijke speerpunten zijn het voorkomen van parkeeroverlast, jeugdoverlast en het handhaven op milieuovertredingen in de openbare ruimte. Deventer werkt samen met inwoners aan een prettig en veilig leefklimaat, zodat iedereen onbekommerd kan wonen, werken of winkelen.

In Raalte blijft permanente bewoning van recreatiewoningen een belangrijk aandachtspunt. Op milieugebied gaat het met name om sloopactiviteiten bij gebouwen met asbesthoudende materialen en het uitvoeren van geluidmetingen bij evenementen. Andere belangrijke speerpunten zijn het voorkomen van parkeeroverlast, jeugdoverlast en het handhaven op milieuovertredingen.

In Olst-Wijhe blijft net als in de afgelopen jaren, de permanente bewoning van recreatiewoningen een belangrijk aandachtspunt. Ook sloopactiviteiten bij gebouwen met asbesthoudende materialen krijgen extra aandacht. Op milieugebied ligt de focus op het controleren van industriële en agrarische bedrijven en het voorkomen van bodemverontreiniging.

Kortom: het nieuwe handhavingsuitvoeringsprogramma is hetzelfde als het oude. Toch knap dat drie gemeenten daar (vermoedelijk heel lang) over gepraat hebben en er een persbericht over maakten om er de aandacht op te vestigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.