ook bakkerijbuurtsuper van de parabool

“We gaan werken volgens hetzelfde principe als in Broekland”, vertelt Tjeerd Heetveld, teamleider van De Parabool. “Daar loopt het ontzettend goed. We voorzien daar absoluut in een behoefte.”

De Veenhorst biedt nu plaats aan een aantal appartementen voor ouderen en een schoonheidssalon. Een deel van de appartementen zal verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe voorziening. De cliënten zullen er onder begeleiding van medewerkers van De Parabool zelf brood bakken en klanten helpen in de winkel. Die krijgt ongeveer hetzelfde assortiment als de locatie in Broekland. “Brood, banket, verse melk en de vergeten boodschappen”, vat Tjeerd samen. “Een vrij breed aanbod van levensmiddelen, broodbeleg, dagelijkse benodigdheden en kleinere huishoudelijke artikelen als schoonmaakmiddelen. Echt een kleine buurtsuper.”

De vorige zomer ging wat Mariënheem de kogel door de kerk. Inmiddels is er een intentieverklaring getekend met SallandWonen (eigenaar van De Veenhorst) over de realisatie van de voorziening. De aanbesteding heeft ook al plaats gehad. Er ging een lange periode van plannen maken en heroverwegingen aan vooraf. Sinds de familie Westendorp in 2008 aangaf een punt te willen zetten achter haar kleine buurtsuper is De Parabool bezig geweest om een vervangende voorziening te realiseren. Maar toen de familie Westendorp eind 2009 daadwerkelijk stopte, was het nog niet zo ver. De plannen om het op die locatie te proberen, ketsten uiteindelijk af. “Waarmee het winkelbestand van Mariënheem wel heel klein werd”, stelt Tjeerd. “Voor de leefbaarheid van het dorp zou een kleine voorziening heel goed zijn. Daarom zijn er altijd contacten gebleven met PB. Vorig jaar kwam De Veenhorst in beeld. Enkele appartementen stonden leeg en dan ga je creatief nadenken. Dat heeft er uiteindelijk tot geleid dat we samen met PB en SallandWonen deze plannen hebben ontwikkeld.”

De nieuwe locatie van De Parabool zal geen extra werkgelegenheid opleveren. “We gaan dit runnen met ons bestaande medewerkersbestand”, vertelt Tjeerd. “In maart stoppen we met de dagbesteding in De Hooijlanden aan de Weidelaan in Raalte-Noord. In het gebouw komen tien tot twaalf appartementen voor onze cliënten. Ze moeten daar zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, maar er wel met begeleiding. De vrijgekomen medewerkers brengen we onder op onze andere locaties.”

Voor meer informatie over de werkplekken in De Veenhorst kun je bellen naar tel: 0572-380667 of een kijkje nemen op staging2.deparabool.nl. Voor een appartement in De Hooijlanden kun je bellen naar dhr Slinkman, zorgmakelaar van De Parabool, tel: 0570-627973.

“Een voorziening als die in Mariënheem is wel waar we met De Parabool bewust voor kiezen”, stelt Tjeerd. “We werken als stichting met gemeenschapsgeld. Op die wijze kunnen we ook wat terug doen voor de gemeenschap. Voor een ondernemer is het waarschijnlijk financieel niet meer haalbaar om een buurtsuper in Mariënheem te exploiteren, voor ons kan het net. Het gebeurt overigens vaker in den lande. Als je het hebt over integratie van de cliënten kan het niet beter. Als ik een kijkje neem in Broekland, sta ik ervan versteld hoe het er daar aan toe gaat. Hoe de klanten omgaan met de cliënten. De bezoekers hebben volledig geaccepteerd dat het daar misschien net even wat langer duurt. Die nemen er ook echt de tijd voor.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.