onze jongeren drinken het meest van de wereld

Dalfsen wil dat de grens van drankgebruik naar 18 jaar gaat. ’t Is nu nog 16. Burgemeester Han Noten mag een brief daarover meenemen naar zijn bijbaan in de Eerste Kamer. Kijken of daar draagvlak voor te vinden is. Op de redactie hebben we er ook even een discussie over gevoerd. Dat liep uiteen van ‘je kunt ze er niet lang genoeg van af houden’ tot ‘laat ze er maar mooi vroeg onder controle van de ouders mee in aanraking komen’.

We hebben er ook in onze media in Vechtdal en Salland mensen naar gevraagd. En eigenlijk weet je de antwoorden van te voren al. Wie drank als probleem ziet, wil uitstel van drankgebruik. Wie het allemaal niet zo erg vindt, vindt jeugdig gebruik ook niet zo’n ramp.

Probleem is dat de discussie niet over feiten kan gaan, want dan komt altijd gevoel ook om de hoek kijken. Dat is wel vaker zo. In Steenwijk is deze week drugs op een school gevonden. Foei toch. Of juist: wat een drukte om wat drugs. Met oud en nieuw zijn er weer flink wat ogen naar de Filistijnen geschoten. Eigen schuld dikke bult. Of juist: we moeten particulier vuurwerk verbieden. In café Vosman in Nieuw-Heeten hadden ze het vrijdag drukker dan ooit toen De Wraak van Salland op bezoek was. Er werd gewoon gerookt. Nou en? Dan moet je maar niet gaan. Of: de jongste band die er speelde bestond uit jochies van amper 15 jaar, moet je die met meerooklongkanker opzadelen?

Het is iedere keer feiten tegen over onderbuik.

Bij drank zeggen de feiten dat de kans op grootgebruik toeneemt als je jong begint; dat kinderen die onder begeleiding leren drinken, vaak ouders hebben die zelf innemer zijn; dat bij weinig gebruik op jonge leeftijd hersencellen sneller naar de knoppen gaan dan dat ze bijgemaakt worden. Dat haal je je langz al ze leven niet meer in.

Tot zover de feiten. Dan de onderbuik: wat is dat nou allemaal voor gezever? Het mag toch ook wel een zeker gezellig zijn in het leven?

Interessant is het als je kijkt hoe het over de grens is. Nederlandse jongeren die drinken, drinken meteen ook vaak. Alleen Oostenrijkse jongeren scoren nog hoger op de vraag of ze de afgelopen maand tien keer of vaker alcohol hebben gedronken

Nederlandse scholieren drinken ook veel in vergelijking met jongeren uit andere Europese landen. Het percentage Nederlandse scholieren dat de laatste maand meer dan vijf glazen op één avond dronk is 28%, alleen leerlingen uit Ierland (32%) staan daar boven.

Die cijfers zijn meteen ook naar de wereld door te trekken, want in Europa drinken we 2,5 keer zoveel als in andere werelddelen…

Opmerkelijk genoeg vinden Nederlandse jongeren zichzelf niet vaak dronken. Daar neemt het gevoel weer de overhand op de feiten. Want ’dronken’, wat is dat? Nederlanders vinden dat nogal snel meevallen. Ook al drinken onze jongeren (op de Ieren na) dus feitelijk het meeste van alle jongeren in de hele wereld.

We zagen van de week zo’n moderne fiets met krat op de voorvork. Dit keer geen rieten mand, maar een bierkrat. Het schijnt dat je zo kunt kopen. Dat soort dingen dus.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.