nieuwe melodieen uit toren kruisverheffing

Sinds kort klinken er weer nieuwe melodieën uit de toren van de Kruisverheffingskerk in Raalte. Nadat het automatisch speelwerk wegens een storing een aantal weken buiten gebruik moest worden gesteld, is het door Koninklijke Eijsbouts van een nieuwe printplaat voorzien en kan het nu hopelijk weer ongestoord functioneren. De nieuwe melodieën zijn door de bevolking in nauwe samenwerking met de gemeente en beiaardier Henk Veldman vorig jaar tot stand gekomen.

Op het heel uur klinken achtereenvolgens het ‘Make me a channel of your peace’

(Sinéad O’Connor), ‘My heart will go on’ (Celine Dion) en ‘Make you feel my love’ (door Bob Dylan geschreven en in 2008 door Adele opnieuw uitgebracht).

Op het half uur en op de kwartiertjes zijn twee Raalter liederen (“Raolte, wâh mooi!” en een fragmentje uit “Mijn dierbaar Salland”) en een nostalgisch liedje over de eerste sneeuwklokjes te horen. De melodieën worden in Raalte middels een computer ten gehore gebracht.

De computer genereert een stroomsignaal dat magneethamers in werking zet die op de juiste tijd tegen de klokken slaan. Anders dan bij het handspel, waarbij de beiaardier nuance kan aanbrengen in zijn spel, klinkt de automaat altijd hetzelfde, namelijk zoals het wordt geprogrammeerd. Dit biedt ook extra mogelijkheden, want complexe ritmen of samenklanken, die voor een beiaardier onspeelbaar zijn, kunnen juist heel goed door de computer tot klinken worden gebracht.

Het principe van automatische muziek uit de toren is eeuwenoud. Aan het eind van de 14de eeuw werden de eerste speeltrommels gebruikt om voorafgaand aan de uurslag een korte melodie te laten horen. In Nederland zijn nog tientallen oude speeltrommels in werking die al eeuwenlang op dezelfde manier draaien. In Raalte is sinds augustus 1985 een computer geïnstalleerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.